Ιράν – Σαουδική Αραβία | Σχεδιάζουν τις πρώτες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα
Defence Redefined
Published on 23/10/2024 at 11:58

Τεχεράνη και Ριάντ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με το Times of Israel.

Οι δύο παραδοσιακοί αντίπαλοι της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές σε ζώνες συγκρούσεων στην περιοχή, είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2016. Ωστόσο αποκατέστησαν τις σχέσεις τους πέρυσι, μετά από μια συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Κίνας.

Τον εν λόγω σχεδιασμό αποκάλυψε ο διοικητής του ιρανικού ναυτικού, ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, στο οποίο δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε να οργανώσουν κοινές ασκήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, προσθέτοντας ότι«ο συντονισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διαβουλεύσεις για τον τρόπο διεξαγωγής της άσκησης, χωρίς να παραχωρήσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Σαουδική Αραβία δεν επιβεβαίωσε αμέσως εάν θα πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ιράν.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το σιιτικό καθεστώς του Ιράν, έχουν πραγματοποιήσει ως πράξη συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους δεκάδες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, τα οποία, όπως ισχυρίζονται, συνδέονται με ισραηλινά συμφέροντα.

Οι αντάρτες έχουν επίσης εκτοξεύσει πυραύλους με στόχο το Ισραήλ, προκαλώντας αντίποινα από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι στα τέλη του περασμένου μήνα χτύπησαν υποδομές των Χούθι στη δυτική Υεμένη.

Την ίδια στιγμή, οι Χούθι βρίσκονται σε πόλεμο από το 2015 ενάντια σ’ έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας. Ελέγχοντας την πρωτεύουσα Σαναά και τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Υεμένης, έχουν αναγκάσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας να περιοριστεί στη νότια περιοχή του Άντεν.

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Απαγόρευση βομβητών και ασυρμάτων μέσα σε πτήσεις

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This