Ιράκ | Επίθεση στο τουρκικό προξενείο της Μοσούλης- 48 ομήρους κρατούν οι ισλαμιστές αντάρτες
Defence Redefined
Published on 29/07/2022 at 08:45

Το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας της Μοσούλης δέχθηκε επίθεση το πρωί της Τετάρτης. Την είδηση μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίθεση έρχεται μετά τις φονικές ρίψεις πυρών πυροβολικού σε ορεινό πάρκο αναψυχής στην επαρχία Ντοχούκ του Ιράκ την 20η Ιουλίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ τουρίστες – ανάμεσά τους ένα παιδάκι 12 μηνών – και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι 23 άνθρωποι. 

Η ιρακινή κυβέρνηση κατηγόρησε τις τουρκικές δυνάμεις ότι πραγματοποίησαν την επίθεση, μια κατηγορία που η Άγκυρα έχει αρνηθεί. Βέβαια, η Τουρκία πραγματοποιεί τακτικά αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ και έχει στείλει κομάντος για να υποστηρίξει τις επιθέσεις της εναντίον μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εδρεύει εκεί.

Αρκετά κτίρια υπέστησαν ζημιές, όταν τέσσερις όλμοι ή/και ρουκέτες έπληξαν την περιοχή κοντά στο κτίριο του προξενείου και την περίμετρο του προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στον δρόμο. 

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, τα οποία όχι μόνο επιτέθηκαν και κατέλαβαν το τουρκικό προξενείο, αλλά και και συνέλαβαν 48 ομήρους, τους οποίους και έχουν μεταφερθεί στο αρχηγείο της οργάνωσης στη Μοσούλη. Ανάμεσά τους είναι ο τούρκος πρόξενος, τρία παιδιά και αρκετά μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας. 

Την Τρίτη είχαν συλληφθεί στην Μοσούλη άλλοι 28 οδηγοί φορτηγών, που προέρχονταν από την Τουρκία. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, καταβάλλονται προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ζωής, όσων δουλεύουν στο προξενείο.

Διαβάστε επίσης: Ιράκ | Οκτώ τουρίστες νεκροί από τουρκικούς βομβαρδισμούς – VIDEO

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σε άμεση σύσκεψη για το θέμα τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και τον υποδιοικητή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ.

“Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο και αναμένουμε ότι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και καλεί επίσης “τις ιρακινές αρχές να εκπληρώσουν την ευθύνη τους για την προστασία των διπλωματικών και προξενικών αποστολών”.

“Είναι επίσης σοβαρό και προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι η επίθεση αυτή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που διοργανώθηκε κατόπιν πρόσκλησης των ιρακινών αρχών, σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα μας κατηγορείται και στοχοποιείται αδίκως”, καταλήγει.

Με πληροφορίες από: Reuters, AFP, Aljazeera

Διαβάστε επίσης: Ιράκ | Ανακαλεί τον επιτετραμμένο του από την Άγκυρα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This