ΗΠΑ | Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας τους στη Μέση Ανατολή
Defence Redefined
Published on 13/08/2024 at 15:30

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν κι άλλο τη στρατιωτική παρουσία τους στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας το αεροπλανοφόρο Lincoln μαζί με ένα ένα επιθετικό υποβρύχιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του και επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να κάνει ό,τι δυνατόν για να υπερασπιστεί το Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Γιοάβ Γκαλάντ είπε πως το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας για χτυπήματα από τον Λίβανο και το Ιράν.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν την πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα αφού οι ισραηλινές δυνάμεις διέταξαν για άλλη μια φορά την εκκένωση της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας τάχθηκαν υπέρ μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός υπό την αιγίδα των ΗΠΑ με στόχο τον τερματισμό του 10μηνου πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Διαβάστε επίσης: Χαμάς | Νέος αρχηγός της οργάνωσης ο Γιαχία Σινουάρ

Συνάντηση Πούτιν Αμπάς αύριο Τετάρτη στη Μόσχα

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί η κρίση στην Μέση Ανατολή ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς σε συνάντηση που θα γίνει αύριο Τετάρτη στη Μόσχα.

Αναμένεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπό το φως της τρέχουσας επιδείνωσης της παλαιστινιοϊσραηλινής σύγκρουσης και της άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσαν οι υπηρεσίες της ρωσικής προεδρίας μέσω Telegram.

Ο κ. Αμπάς κάνει επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, ενώ πρόκειται αμέσως μετά να μεταβεί στην Τουρκία, για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ρωσία, που καλλιεργεί στενές σχέσεις τόσο με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ όσο και με ηγέτες αραβικών κρατών όπως ιδίως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καταδίκασε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την 31η Ιουλίου, που αποδόθηκε στο Ισραήλ, καλώντας όλα τα μέρη να αποφύγουν περαιτέρω ενέργειες που θα αποσταθεροποιούσαν κι άλλο τη Μέση Ανατολή

Εξάλλου, επικρίνει συχνά τη Δύση επειδή επιλέγει, όπως το βλέπει η Μόσχα, να παραβλέπει την ανάγκη να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Διαβάστε επίσης: Φατάχ – Χαμάς | Υπογραφή διακήρυξης στην Κίνα για την παλαιστινιακή ενότητα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This