Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων | Υποστήριξη στη βιομηχανία ασφάλειας και άμυνας
Defence Redefined
Published on 12/05/2024 at 15:25

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε έναν επικαιροποιημένο ορισμό των αγαθών διπλής χρήσης και των υποδομών που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από τον Όμιλο ΕΤΕπ.

Συμφώνησε επίσης να διευκολύνει τη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στον κλάδο της ασφάλειας και της άμυνας, ανοίγοντας ειδική ενδιάμεση χρηματοδότηση. 

Η ενίσχυση της υποστήριξης του Ομίλου ΕΤΕπ για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας της Ευρώπης είναι μία από τις κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητες, που σκιαγραφήθηκε από τον Πρόεδρο Calviño στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ τον Φεβρουάριο. 

Μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με τους μετόχους, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς της Τράπεζας και την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για περαιτέρω βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ασφάλειας και άμυνας, ο Πρόεδρος Calviño παρουσίασε ένα άμεσο σχέδιο δράσης για την βιομηχανία ασφάλειας και άμυνας στην τελευταία σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), όπου η πρωτοβουλία έτυχε ευρείας υποστήριξης.

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Παρασκευής ενέκρινε επίσημα το Σχέδιο Δράσης. Στο εξής, η ΕΤΕπ θα παραιτηθεί από την προηγούμενη απαίτηση σύμφωνα με την οποία τα έργα διπλής χρήσης που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας να αντλούν περισσότερο από το 50% των αναμενόμενων εσόδων τους από μη στρατιωτική χρήση.

Έργα και υποδομές που χρησιμοποιούνται από τον στρατό ή την αστυνομία που εξυπηρετούν επίσης πολιτικές ανάγκες θα είναι πλέον επιλέξιμα για χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ. Δεν θα υπάρχει πλέον ελάχιστο όριο για τα αναμενόμενα έσοδα από μη στρατιωτικές εφαρμογές ή μερίδιο μη στρατιωτικών χρηστών.

Διαβάστε επίσης: EDF | Στην 5η θέση η Ελλάδα στη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας

Ο Όμιλος ΕΤΕπ θα επικαιροποιήσει επίσης τους κανόνες του για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ για την ασφάλεια και την άμυνα. Αυτό θα ανοίξει αποκλειστικές πιστωτικές γραμμές που διαχειρίζονται τράπεζες στα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλους μεσάζοντες για έργα διπλής χρήσης από μικρότερες εταιρείες και καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι εταιρείες της ΕΕ των οποίων η δραστηριότητα είναι εν μέρει στον τομέα της άμυνας θα είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση χρησιμοποιώντας ενδιάμεσες πιστωτικές γραμμές που υποστηρίζονται από την ΕΤΕπ. Δεν έγιναν περαιτέρω αλλαγές στον κατάλογο επιλεξιμότητας, εξαιρούμενων δραστηριοτήτων και αποκλεισμένων τομέων του Ομίλου ΕΤΕπ.

Ο Όμιλος ΕΤΕπ δημιούργησε ένα αποκλειστικό Γραφείο Ασφάλειας και Άμυνας, παρέχοντας ένα ενιαίο κέντρο για επενδύσεις σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, το οποίο λειτουργεί από την 1η Μαΐου 2024. Αυτό προσφέρει βελτιωμένη οικονομική υποστήριξη και βοήθεια εμπειρογνωμόνων με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης.

Οι αλλαγές αναμένεται να επιταχύνουν τις επενδύσεις και να βελτιώσουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ για τον ευρωπαϊκό τομέα ασφάλειας και άμυνας, με τη διάθεση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε χρηματοδότηση που διατίθεται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια (Strategic European Security Initiative – SESI) και τη διευκόλυνση ιδίων κεφαλαίων για την άμυνα (Defence Equity Facility) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund – EIF) και περαιτέρω ενίσχυση της ήδη σημαντικής υποστήριξης του Ομίλου ΕΤΕπ στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ασφάλειας και άμυνας.

Ο Όμιλος ΕΤΕπ υποστηρίζει ενεργά επενδύσεις που ενισχύουν τη βιομηχανία άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης από το 2017. Οι δικαιούχοι της χρηματοδότησης του Ομίλου ΕΤΕπ ποικίλλουν από επώνυμα ονόματα στον αμυντικό τομέα έως καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκής Ασφάλειας (SESI), που επεκτάθηκε αμέσως μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εξακολουθούν να υπάρχουν διαθέσιμα 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2024, το ΕΤαΕ εγκαινίασε τη διευκόλυνση ιδίων κεφαλαίων για την άμυνα ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία μπορεί να υποστηρίξει ΜΜΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα αυτό, όπως αυτές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Τα επιλέξιμα έργα στο πλαίσιο του SESI θα περιλαμβάνουν τη στρατιωτική κινητικότητα, το διάστημα, την κυβερνοασφάλεια, την πράσινη ασφάλεια, τις κρίσιμες υποδομές, την προστασία των συνόρων και άλλες επενδύσεις διπλής χρήσης, όπως τα drones.

Διαβάστε επίσης: INVESTING IN DEEP-TECH: DUAL-USE TECHNOLOGIES | Το NIF και το DIANA στην Ελλάδα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This