ΕΛ.ΑΣ | Προς ίδρυση της Διεύθυνσης «Κοινωνικής Αστυνόμευσης»
Defence Redefined
Published on 01/09/2024 at 14:04

Στη δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που προωθείται για την Αναδιοργάνωση του Αρχηγείου και των Επιτελικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Ειδικότερα, δημιουργείται Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης, για την ενιαία αντιμετώπιση ζητημάτων διαπροσωπικής βίας με έντονη κοινωνική διάσταση και προστασία των ευάλωτων και των θυμάτων.

Το νέο νομοσχέδιο παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως να συζητηθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό σχέδιο νόμου, βάσει του οποίου το Υπουργείο προχωρά με γνώμονα την καθολική ανασύνταξη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να καταστεί πιο ευρωπαϊκή, πιο δημοκρατική και πιο σύγχρονη.

Διαβάστε επίσης: Πάτησε πίστα το αγωνιστικό “περιπολικό” της Ελληνικής Αστυνομίας – VIDEO

Στο επίπεδο της ενδοοικογενειακής βίας, έχουν υπερδιπλασιαστεί οι συλλήψεις συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του «15900» και η εγκατάσταση του «Panic Button» ήδη αποδίδουν, ενώ οι εκπαιδεύσεις των στελεχών συνεχίζονται.

Παράλληλα, λειτουργούν 63 ειδικά γραφεία σε Αστυνομικά Τμήματα όλης της χώρας και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι ως «safe houses», για την ασφαλή φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, στην Περιφέρεια κάθε Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Ακόμα, στο επίπεδο της παραβατικότητας ανηλίκων έχουν γίνει σημαντικά βήματα, καθώς υλοποιούνται πλέον ενισχυμένες δράσεις ήπιας αστυνόμευσης σε μέρη που συχνάζουν ανήλικοι. 

Επιπρόσθετα, συλλαμβάνονται πλέον και οι γονείς παραβατικών ανηλίκων, συνεχίζεται η επανεκπαίδευση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, ενεργοποιήθηκε και λειτουργεί η 24ωρη 5ψήφια τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών (10201), ενώ αντίστοιχα με το «panic button», προχωρά άμεσα η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής, εγκατεστημένης στα κινητά τηλέφωνα, όπου μετά από καταγγελία θα ειδοποιεί την αστυνομία για οποιοδήποτε συμβάν, με «πρωταγωνιστές» ανήλικους.

Όλα τα ανωτέρω θα κατευθύνονται πλέον κεντρικά από τη νέα Διεύθυνση «Κοινωνικής Αστυνόμευσης», που πρόκειται να ιδρυθεί, με στόχο αφενός την απόδοση και την αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και αφετέρου την μεγαλύτερη προστασία των θυμάτων. 

Διαβάστε επίσης: Αστυνομία Κύπρου | Νέοι Κινητοί Σταθμοί Διοίκησης και περιπολικά οχήματα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This