Ελλάδα | Μήνυση για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίας στη Γάζα κατέθεσαν Έλληνες δικηγόροι
Defence Redefined
Published on 22/05/2024 at 14:32

Έξι νυν και πρώην σύμβουλοι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή” ζητούν τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για εγκλήματα πολέμου και πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα από τον Ισραηλινό στρατό, και με ελληνική συμμετοχή.

Οι δικηγόροι κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ της κατάθεσης προηγήθηκε ακρόαση των συμβούλων από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Προβατάρη.

Όπως εξηγούν στην αναφορά τους, οι δικηγόροι Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Ευγενία Κουνιάκη, Δημήτρης Σαραφιανός, Αγγελική Σεραφείμ και Θοδωρής Συμεωνίδης, από βιντεοσκοπικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας προκύπτει η τέλεση εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας, για τα οποία η ελληνική δικαιοσύνη διαθέτει την ποινική δικαιοδοσία εξαιτίας συμμετοχής Ελλήνων δραστών, γεγονός που έχει αποτυπωθεί και με τη δημόσια χρήση της ελληνικής σημαίας από ένστολους σε επιχειρήσεις στη Γάζα. 

Κατά τις επιχειρήσεις αυτές, όπως προκύπτει από βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα, μαρτυρίες, κλπ, ο Ισραηλινός στρατός εκθέτει αμάχους (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους, καθώς και το σύνολο του άοπλου ανδρικού πληθυσμού που συλλαμβάνει) σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, βασανιστήρια και παράνομη βία, ενώ λεηλατεί χωρίς λόγο πολιτικές υποδομές της κατεχόμενης περιοχής. 

Οι πράξεις αυτές συνιστούν παραβίαση διατάξεων του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, του νόμου 3948/2011 (ΦΕΚ Α 71, 5.4.2011) με τίτλο “Προσαρμογή των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου προς τις διατάξεις του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που κυρώθηκε με το ν. 3003/ 2002 (Α’ 75)”, καθώς και διεθνών Συμβάσεων που έχει κυρώσει η Ελλάδα (Σύμβαση για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, Συμβάσεις της Γενεύης περί μεταχειρίσεως των αιχμαλώτων πολέμου, περί προστασίας του άμαχου πληθυσμού σε καιρό πολέμου, κλπ). 

Με τη μηνυτήρια αναφορά, στην οποία συμπεριλαμβάνονται υλικά (φωτογραφίες και βίντεο), ζητείται από τις ελληνικές εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να διερευνήσουν συνολικά “την τέλεση πιθανών αξιόποινων, κατά τις διατάξεις του ν. 3948/2011, πράξεων από Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας κατά το τελευταίο εξάμηνο”. 

Σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης, αρμόδιο για την εκδίκαση των αδικημάτων είναι κατά τον ελληνικό νόμο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, ενώ οι επαπειλούμενες ποινές είναι κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία | Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία έριξε από αέρος τρόφιμα στη Γάζα για δεύτερη φορά

*Φωτογραφία αρχείου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This