Ελλάδα | Εθνικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς από την ORORATECH
Defence Redefined
Published on 03/07/2024 at 17:32

Το ελληνικό Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε την επένδυση σε τέσσερις δορυφόρους θερμικής απεικόνισης και ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς με την OroraTech. 

Μαζί με μια κοινοπραξία Ελληνικών υπεργολάβων, η OroraTech θα παραδώσει ένα σύστημα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένων επίγειων συστημάτων και υπηρεσιών επεξεργασίας, καθώς και έναν αστερισμό δορυφόρων θερμικής απεικόνισης για την παρακολούθηση ολόκληρης της χώρας για πυρκαγιές. 

Αυτή η αναπτυξιακή σύμβαση θα υλοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και με επικεφαλής το ελληνικό Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Διαστημικό Κέντρο. Αυτή η επένδυση των 20 εκατομμυρίων ευρώ παρέχει μια επείγουσα λύση για την καταπολέμηση του προβλήματος της αυξανόμενης συχνότητας και έντασης των δασικών πυρκαγιών.

Ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ισχυρίζεται ότι επενδύοντας ειδικά στην τροχιακή τεχνολογία, η Ελλάδα κάνει πραγματική διαφορά στην παρακολούθηση των πυρκαγιών που απειλούν ανθρώπινες ζωές, οικοσυστήματα και οικονομία. Το σύστημα ανίχνευσης και παρακολούθησης πυρκαγιών της OroraTech σαρώνει για πυρκαγιές από την τροχιά, δημιουργώντας απαράμιλλη επίγνωση της κατάστασης, κατέληξε

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Η νεοφυής Lambda (λ) Automata εντυπωσίασε με τις πρωτοποριακές αυτόνομες λύσεις επιτήρησης

Η OroraTech και οι Έλληνες εταίροι της κέρδισαν τη σύμβαση σε ανοιχτό διαγωνισμό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για την υποστήριξη του Ελληνικού Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος Δορυφόρων υπό την ηγεσία του Ελληνικού Διαστημικού Κέντρου. Η OroraTech, μια εταιρεία με έδρα το Μόναχο, που ιδρύθηκε το 2018, χρησιμοποιεί δεδομένα αισθητήρα υπερύθρων από δορυφόρους για να παρέχει πληροφορίες για φωτιές. 

Οι υπηρεσίες δεδομένων της OroraTech θα συνδέονται απευθείας με τις ελληνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και θα χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία των ελληνικών πανεπιστημίων και βιομηχανίας. Η εταιρεία συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη προϊόντων δεδομένων αλγορίθμων, το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για πρωτοβουλίες ανάπτυξης και βαθμονόμησης διαστημικών αισθητήρων, τη Satways Ltd. για τη διαλειτουργικότητα των προϊόντων και την Attisat S.A. για την κατασκευή επίγειου σταθμού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η OroraTech θα επενδύσει σημαντικά στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια ανοίγοντας έναν κόμβο επιχειρήσεων στην Αθήνα για ολόκληρο τον στόλο διαστημικών αισθητήρων της και μια ομάδα ανάπτυξης αφιερωμένη στην προηγμένη τεχνολογία ανίχνευσης υπερύθρων. 

FOREST-3, ο θερμικός αισθητήρας επόμενης γενιάς της OroraTech.

Αυτό το έργο έρχεται καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για άλλο ένα ζεστό καλοκαίρι με την απειλή καταστροφικών δασικών πυρκαγιών. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει βιώσει σημαντικό αριθμό πυρκαγιών που έχουν επηρεάσει περίπου το 2% της συνολικής έκτασης της χώρας. 

Λόγω του ανώμαλου ορεινού εδάφους και των πάνω από 6.000 νησιών, η καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι δύσκολη. Η παρακολούθηση για πυρκαγιά σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, όπου η επικοινωνία είναι περιορισμένη, απαιτεί πιο προηγμένες τεχνολογίες ανίχνευσης.

Διαβάστε επίσης: Lambda (λ) Automata | Αυτόνομες λύσεις επιτήρησης στην ημερίδα “Investing in Deep Tech: Dual-Use Technologies”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This