Βουλγαρία – Κύπρος | Λήψη χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων
Defence Redefined
Published on 30/07/2024 at 17:48

Η Βουλγαρία και η Κύπρος θα επωφεληθούν σύντομα από χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των μέσων διαχείρισης των θαλάσσιων συνόρων τους. 

Η Βουλγαρία θα λάβει 20 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης «Blue border» με νέες συσκευές ραντάρ, θερμική απεικόνιση και κάμερες ημέρας μεγάλης εμβέλειας. 30 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στην Κύπρο για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του συστήματος επιτήρησης ραντάρ.

Αυτές οι αναβαθμίσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ θα ενισχύσουν τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης των συνόρων (EUROSUR). Το EUROSUR είναι ένα πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Frontex για τη βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης και την αύξηση της ικανότητας αντίδρασης στα εξωτερικά σύνορα. Το EUROSUR υποστηρίζει την πρόληψη του διασυνοριακού εγκλήματος, της παράνομης μετανάστευσης και την προστασία της ζωής των μεταναστών.

Η χρηματοδότηση χορηγήθηκε στο πλαίσιο πρόσκλησης για τη συγκεκριμένη δράση «Electronic surveillance systems at the external sea border (sea border e-surveillance)» που ξεκίνησε η Επιτροπή τον Μάιο του 2024. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πρόσκληση χρηματοδοτείται από το εργαλείο Border Management and Visa Instrument (BMVI), το οποίο εντάσσεται στο ταμείο Integrated Border Management Fund (IBMF).

Το εργαλείο Border Management and Visa Instrument (BMVI) αποτελεί μέρος του Ταμείου Integrated Border Management Fund (IBMF), μαζί με το εργαλείο Custom Control Equipment Instrument (CCEI). Το IBMF ιδρύθηκε για την περίοδο 2021-2027 με συνολικό ποσό 7,37 δισ. ευρώ. Η τρέχουσα κατανομή που προορίζεται για το BMVI αντιστοιχεί σε 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την ίδια περίοδο.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ | Έξι χώρες της Συμμαχίας υψώνουν τείχος από drones στα σύνορα με τη Ρωσία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This