ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Α. Καπαρδής και Η. Στεφάνου καταθέτουν απόψεις για την οπλοκατοχή μετά την ανθρωποκτονία με χρήση G3
Defence Redefined
Published on 08/05/2020 at 09:55

Η υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού νεαρής από το στρατιωτικό τυφέκιο τύπου G3 του αδελφού της, στη Λάρνακα, άνοιξε ξανά τη συζήτηση για το ζήτημα της οπλοκατοχής στην Κύπρο. Ο εγκληματολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Άνδρος Καπαρδής και ο Ποινικολόγος Ηλίας Στεφάνου, με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, καταθέτουν τις απόψεις τους για το θέμα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εγκληματολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Άνδρος Καπαρδής είπε ότι δεν δικαιολογείται η ανησυχία που εκφράζεται γύρω από αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας ότι «είμαστε από τις πιο ασφαλείς χώρες στην ΕΕ, αν όχι παγκοσμίως»

Η ανησυχία θα πρέπει να υπάρχει για τα όπλα που βρίσκονται στα χέρια των παρανόμων, τη χρήση μαχαιριών από αλλοδαπούς και το λαθρεμπόριο όπλων.

Ανέφερε ότι οι περιπτώσεις χρήσης των στρατιωτικών όπλων που έχουν στην κατοχή τους οι έφεδροι για παράνομες ενέργειες είναι σπανιότατες, αν λάβει κανείς υπόψη το μεγάλο αριθμό όπλων που έχουν οι έφεδροι για σκοπούς άμυνας της χώρας μας.

Έχοντας αυτό υπόψη και συγκρίνοντας την Κύπρο με άλλες χώρες, είπε, η Κύπρος είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες, εκφράζοντας την άποψη ότι ότι “η χρήση μαχαιριών από αλλοδαπούς για επίλυση των μεταξύ τους διαφορών, η οποία οδηγεί σε τραυματισμούς ή ακόμα και ανθρωποκτονίες πολλές φορές, είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο”.

Το πρόβλημα με το θέμα της οπλοκατοχής στην Κύπρο δεν είναι τόσο μεγάλο όσο παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν δικαιολογείται η ανησυχία, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την αναγκαιότητα της κατοχής όπλων από τους εφέδρους σε μια κατεχόμενη χώρα.

Η παρουσίαση πολλές φορές από τα ΜΜΕ κάποιων μεμονωμένων και ασυνήθιστων περιπτώσεων δημιουργεί λάθος εντυπώσεις, είπε.    

 «Η Κύπρος είναι μια χώρα υπό κατοχή με σοβαρό θέμα άμυνας και οι εφεδρείες παίζουν σημαντικό ρόλο.  Αλίμονο να αφοπλίσουμε τους εφέδρους μας», είπε.

Η χρήση σωματικής και ψυχολογικής βίας στην οικογένεια είναι πιο μεγάλο πρόβλημα από τα περιστατικά χρήσης πυροβόλων όπλων των εφέδρων, συμπλήρωσε.

Είπε ότι τα θανατηφόρα δυστυχήματα είναι ένα πολύ πιο μεγάλο πρόβλημα,  προσθέτοντας ότι συμπολίτες μας χάνουν συχνά τη ζωή τους λόγω τροχαίων δυστυχημάτων στους δρόμους. Διερωτήθηκε, τέλος, αν με την ίδια λογική που λένε κάποιοι ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν τα όπλα από τους εφέδρους, θα πρέπει να αφαιρέσουμε και τα αυτοκίνητα από τους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο Ποινικολόγος Ηλίας Στεφάνου είπε ότι η ανάγκη διασφάλισης της της άμυνας της χώρας είναι πολύ πιο μεγάλη από τους κινδύνους που ενδεχομένως να εγκυμονεί η χρήση των στρατιωτικών όπλων για εγκληματικούς σκοπούς.

Είπε, επίσης, ότι αν κάποιος είναι αποφασισμένος να σκοτώσει θα βρει τρόπους να το κάμει, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ένα οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο όπως είναι το μαχαίρι. Η διαφορά, είπε, έγκειται στο ότι με τη χρήση ενός όπλου μπορεί κάποιος να επιφέρει με μεγαλύτερη ευκολία τον άμεσο θάνατο ενός προσώπου, σε σύγκριση με το μαχαίρι.

Σημείωσε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και η νομοθεσία θα πρέπει να γίνουν ακόμη πιο αυστηρές ως προς τον έλεγχο της καταλληλόλητας των ατόμων που μπορούν να έχουν στην κατοχή τους οπλισμό.

Είπε ότι σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν καταγγελίες ή ακόμη και η παραμικρή υπόνοια ή πληροφορία για την επικινδυνότητα ενός προσώπου θα πρέπει να ενεργοποιούνται άμεσα τα σχετικά πρωτόκολλα για κατάσχεση τυχόν οπλισμού που μπορεί να έχει στην κατοχή του, είτε πρόκειται για κυνηγετικό είτε στρατιωτικό όπλο.

Είπε, τέλος, ότι από τη στιγμή που ζούμε σε μια ημικατεχόμενη χώρα δεν θα πρέπει να αφαιρεθούν τα όπλα από τα χέρια των εφέδρων για λόγους ασφάλειας.

Το Υπουργείο Άμυνα ξεκαθάρισε με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο ότι, δεν τίθεται, ούτε εξετάζεται θέμα απόσυρσης του οπλισμού από τα χέρια των εφέδρων και εθνοφυλάκων, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις συζητήσεις που αναπτύσσονται για την κατοχή οπλισμού από τους εφέδρους.

«Οι αμυντικοί σχεδιασμοί του ΓΕΕΦ στηρίζονται στη ραχοκοκαλιά της Εφεδρείας και της Εθνοφυλακής και η κατοχή οπλισμού από τους εφέδρους και εθνοφύλακες αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού του σχεδιασμού και κατ’ επέκταση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Υπουργείο προσθέτει ότι δεν νοείται σε μεμονωμένα περιστατικά όπου με τη χρήση στρατιωτικού οπλισμού διαπράττεται εγκληματική ενέργεια, η συζήτηση να στρέφεται στην αφαίρεση του ατομικού οπλισμούς από τους εφέδρους. Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ότι το ΓΕΕΦ διατηρεί στενή συνεργασία με την Αστυνομία για αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων όπου και όταν προκύπτει ανάγκη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα ούτε υποβλήθηκε οποιαδήποτε καταγγελία που να τεκμηριώνει ή να δικαιολογεί, με βάση το πρωτόκολλο που ακολουθεί η Αστυνομία, την κατάσχεση του στρατιωτικού τυφεκίου G3 που είχε στην κατοχή του ο ύποπτος για την ανθρωποκτονία της αδελφής του.

Στην Κύπρο διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια διάφορα εγκλήματα με τη χρήση κυνηγετικού ή στρατιωτικού όπλου.  

 Το πιο πρόσφατο, στις 14 Νοεμβρίου 2019, άνδρας, με βεβαρημένο ψυχιατρικό ιστορικό, είχε «ταμπουρωθεί» στο διαμέρισμα του στην Ακρόπολη, έχοντας στην κατοχή του 12 κυνηγετικά όπλα, ένα αεροβόλο, αριθμός φυσιγγίων και μαχαίρια και παραδόθηκε στην Αστυνομία μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Στις 29 Ιουνίου του 2019, στη Λεμεσό, 35χρονος πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και σκότωσε την 26χρονη πρώην κοπέλα του και ακολούθως έθεσε τέρμα στη ζωή του.

Στις 14 Οκτωβρίου 2015, πατέρας πυροβόλησε με το κυνηγετικό του όπλο τον γιο του στην Παραμύθα, τραυματίζοντας τον θανάσιμα.

Στις 18 Ιουνίου του 2014, πατέρας στον Στρόβολο πυροβόλησε με το στρατιωτικό του τυφέκιο G3 και σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του, την 9χρονη κόρη του και αφού τραυμάτισε κρίσιμα τον 14χρονο γιο του, έθεσε τέρμα στη ζωή του.

Στις 28 Ιουνίου του 2014, ένας 35χρονος πυροβόλησε και σκότωσε με έμφορτο κυνηγετικό όπλο την πρώην σύζυγό του στον Κόρνο, στην παρουσία των δύο παιδιών του.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This