Αλβανία | Καθυστέρηση στο άνοιγμα των ιταλικών κέντρων αιτούντων άσυλο
Defence Redefined
Published on 31/07/2024 at 17:28

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αλβανία τον Ιούνιο, η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι τα δύο κέντρα που έχουν σχεδιαστεί για τη φιλοξενία των μεταναστών θα είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν τους πρώτους 1.000 ανθρώπους μέχρι την 1η Αυγούστου.

Όμως, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας, στο ένα από αυτά συνεχίζονται ακόμη εντατικές εργασίες κατασκευής, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν θα είναι εντελώς έτοιμο εγκαίρως. Ούτε η Ιταλία ούτε η Αλβανία έχουν δηλώσει πότε πιθανότατα θα φτάσουν οι πρώτοι μετανάστες.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας η χώρα των Δυτικών Βαλκανίων θα φιλοξενήσει χιλιάδες αιτούντες άσυλο για λογαριασμό της Ιταλίας, αναμένεται να διαρκέσει πέντε χρόνια και παρέχει καταφύγιο σε έως και 3.000 μετανάστες που περισυλλέγονται από την ιταλική ακτοφυλακή σε διεθνή ύδατα κάθε μήνα.

Η συμφωνία υπογράφηκε από την Τζιόρτζια Μελόνι και τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα τον περασμένο Νοέμβριο. Αρχικά θα ελέγχονται στα πλοία που τους διασώζουν στη θάλασσα, προτού σταλούν στην Αλβανία για πρόσθετο έλεγχο. Τα κέντρα θα φιλοξενούν μόνο ενήλικες άνδρες, σύμφωνα με τον πρέσβη της Ιταλίας στην Αλβανία, Φαμπρίτσιο Μπούτσι. Οι άνθρωποι που θεωρούνται ευάλωτοι – γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και όσοι είναι άρρωστοι ή θύματα βασανιστηρίων – θα φιλοξενηθούν στην Ιταλία.

Οι οικογένειες δεν θα διαχωριστούν επίσης, δήλωσε ο πρέσβης. Εκείνοι που θα σταλούν στην Αλβανία θα διατηρήσουν το δικαίωμά τους βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ιταλία και να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις τους εκεί.

Διαβάστε επίσης: Αλβανία | Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης – Ποινή φυλάκισης δύο χρόνων

Με κάθε αίτημα να χρειάζεται περίπου ένα μήνα για να διεκπεραιωθεί, ο αριθμός των ανθρώπων που θα σταλούν στην Αλβανία θα μπορούσε να φτάσει τις 36.000 σε ένα χρόνο.

Η συμφωνία έχει καταγγελθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως επικίνδυνο προηγούμενο. Νωρίτερα φέτος, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης περιέγραψε τη συμφωνία ως “δαπανηρή, σκληρή και αντιπαραγωγική” και πρόσφατα, κάλεσε την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να μην χρησιμοποιήσουν “αυτό το επικίνδυνο μοντέλο ως πρότυπο”.

Τα δύο κέντρα στην Αλβανία θα κοστίσουν στην Ιταλία 670 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια. Το κόστος της μεταφοράς 36.000 μεταναστών στην Ιταλία ανέρχεται σε 136 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το ίδιο με το ποσό που θα δαπανηθεί στην Αλβανία, σύμφωνα με τον Μελόνι.

Οι εγκαταστάσεις θα διοικούνται πλήρως από την Ιταλία και τα δύο κέντρα θα βρίσκονται υπό ιταλική δικαιοδοσία, ενώ Αλβανοί φρουροί θα παρέχουν εξωτερική ασφάλεια.

Η Μελόνι και οι δεξιοί σύμμαχοί της απαιτούν εδώ και καιρό οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν περισσότερο το βάρος της μετανάστευσης. Η ίδια έχει προβάλει τη συμφωνία με την Αλβανία ως καινοτόμο λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί την ΕΕ εδώ και χρόνια.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Αλβανία | Πρώην σοβιετική βάση επαναλειτουργεί για εξυπηρέτηση αεροσκαφών του ΝΑΤΟ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This