ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Φτάνει στην Κύπρο το βράδυ το αεροσκάφος που εμπόδισε η Τουρκία να εισέλθει στον εναέριο της χώρο | VIDEO
Defence Redefined
Published on 13/05/2020 at 17:30

Η Τουρκία δεν επέτρεψε σε αεροσκάφος που μεταφέρει ιατρικό εξοπλισμό στην Κύπρο από την Κίνα, να διέλθει από τον εναέριο χώρο της.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, «η Τουρκία δεν έδωσε άδεια στον πιλότο του αεροσκάφους να εισέλθει τον εναέριο της χώρο για να φτάσει στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να προβεί σε εκ νέου υπολογισμό της πορείας του επειδή δεν θα είχε αρκετά καύσιμα για να φτάσει στην Κύπρο. Ο πιλότος άλλαξε πορεία και κατευθύνεται σε αεροδρόμιο της Μόσχας στη Ρωσία, όπου θα προσγειωθεί για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα».

Πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ενημερωθεί για το περιστατικό προκειμένου να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα όπου χρειάζεται. Το αεροσκάφος με τον ιατρικό εξοπλισμό αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο Λάρνακας γύρω στις 8 απόψε».

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είχε νωρίτερα σήμερα ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών με το Υπουργείο Υγείας και την Πρεσβεία της Κύπρου στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει διευθετήσει τη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού και αναλώσιμων από την Κίνα. 

Το ιατρικό υλικό αναμενόταν να φτάσει σήμερα, Τετάρτη, γύρω στις 13.30, στο αεροδρόμιο Λάρνακας με αεροπλάνο που έχει ναυλώσει ειδικά το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για το σκοπό αυτό από το αεροδρόμιο Τιανζίν της Κίνας. 

Το αεροσκάφος μεταφέρει 36 τόνους ιατρικού εξοπλισμού που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προστατευτικές στολές, καλύμματα παπουτσιών, χειρουργικές στολές μονής χρήσης και προστατευτικές μάσκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος έκανε στροφή στην Μαύρη Θάλασσα και κατευθύνθηκε προς τα βόρεια και την Μόσχα, μετά την άρνηση της Τουρκίας να του παραχωρήσει άδεια να εισέλθει τον εναέριο της χώρο.

Όπως φαίνεται και από σχετικό βίντεο του flight aware πρόκειται για αεροσκάφος Boeing 777 – 31 H (ER). Το αεροσκάφος πετούσε στα όρια των FIR Γεωργίας και Ρωσίας, πριν εισέλθει στο FIR Τουρκίας, όπου αναγκάστηκε να διακόψει την πορεία του.  Έπειτα έκανε γύρους στην περιοχή για 15 λεπτά περίπου και μετά άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς την Μόσχα, όπου και προσγειώθηκε λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι.

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This