ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ | Πλήρης αποδοχή της “πολιτικής ισότητας” αλλιώς συνομιλίες για δυο κράτη
Defence Redefined
Published on 17/09/2020 at 12:31

Βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία νέας συνεταιρικής δομής στην Κύπρο είναι η πλήρης αποδοχή της πολιτικής ισότητας από την Ε/κ πλευρά δηλώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι διαφορετικά δεν θα εισέλθει σε μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων αμφιλεγόμενης βάσης. Το τουρκικό ΥΠΕ αναφέρει ότι η ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ για πενταμερή για την τουρκική πλευρά δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσει αυτόματα μια νέα διαδικασία, ούτε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η πενταμερής, συν τα Ηνωμένα Έθνη, για το Κυπριακό η οποία θα γίνει μετά τις ‘προεδρικές εκλογές’ στην ‘τδβκ’ για την οποία είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, για μας δεν σημαίνει ότι ότι θα ξεκινήσει αυτόματα στο νησί μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων ή ότι θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν οι στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017”.

Διαβάστε επίσης: Για παραβίαση Λωζάνης στη Χίο μιλά τώρα η Τουρκία με νέα NAVTEX

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ “δεν υπάρχει ένα κοινό έδαφος και όραμα για μια λύση μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού”. “Στο παρελθόν όλες οι διαπραγματευτικές διαδικασίες απέτυχαν λόγω της άρνησης της Ε/κ πλευράς να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα που απαιτείται για έναν συνεταιρισμό στο νησί και την έλλειψη συγκεκριμένου περιεχομένου της έννοιας της πολιτικής ισότητας.

Ο βασικός λόγος είναι ότι η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί ισότιμα ούτε την εξουσία ούτε και τον φυσικό πλούτο με την Τ/κ πλευρά. Παρά το γεγονός αυτό, εάν πρόκειται να δημιουργηθεί μια συνεταιρική σχέση στο νησί, η βασική προϋπόθεση γι αυτό είναι να γίνει πλήρως αποδεκτή από την Ε/κ πλευρά η πολιτική ισότητα και να οικοδομηθεί μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων στη βάση αυτού. Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να ξεκινήσουν μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για μια λύση δύο κρατών βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Διαβάστε επίσης: Τουρκικός Τύπος | Η Άγκυρα ενοχλείται που η Γαλλία “φουσκώνει τα μυαλά της Ελλάδας”

Η ιδέα της διοργάνωσης μια ανεπίσημης συνόδου των πέντε συν των Ηνωμένων Εθνών που πρότεινε η χώρα μας πέρυσι αποσκοπεί στην αποσαφήνιση αυτών των ζητημάτων. Διαφορετικά η Τουρκία, όπως έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα προηγουμένως, δεν θα εισέλθει σε μια νέα διαδικασία αμφιλεγόμενης βάσης και που είχε αποτύχει στο παρελθόν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This