Τουρκία | Διακοπή των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ
Defence Redefined
Published on 03/05/2024 at 09:57

Η Τουρκία διέκοψε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ από χθες, Μ. Πέμπτη, μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο δύο Τούρκους αξιωματούχους.

Στις 9 Απριλίου η Τουρκία είχε ανακοινώσει την επιβολή εμπάργκο εξαγωγών κατά του Ισραήλ σε 54 κατηγορίες προϊόντων, ως αντίδραση στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον πόλεμο της Γάζας.

Ο τότε κατάλογος περιελάμβανε διάφορους τύπους προϊόντων, κυρίως κατασκευαστικά υλικά, όπως αλουμίνιο και χάλυβας, χρώματα, ηλεκτρικά καλώδια, δομικά υλικά, καύσιμα και άλλες πρώτες ύλες.

Ο όγκος συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών κατεγράφη στα 6,8 δισ. δολάρια το 2023. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος από την τουρκική πλευρά.

Την είδηση ωστόσο επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, κατηγορώντας τον Τούρκος πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι παραβιάζει τις συμφωνίες μπλοκάροντας τα λιμάνια για τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές και υποστηρίζοντας ότι έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας, αγνοώντας τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και αγνοώντας τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι έχει δώσει εντολή στον γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών αν μελετήσει εναλλακτικές λύσεις, εστιάζοντας στην τοπική παραγωγή και στις εισαγωγές από άλλες χώρες. 

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών

*Φωτογραφία αρχείου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This