Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ | Αίτημα να “παγώσουν” οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ
Defence Redefined
Published on 08/04/2024 at 12:53

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε με σχέδιο απόφασης που υιοθέτησε να ανασταλούν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται εδώ και σχεδόν έξι μήνες σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα το σχέδιο απόφασης υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η λογοδοσία για όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να τερματιστεί η ατιμωρησία.

Επίσης, εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, κυρίως για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Είκοσι οκτώ χώρες υπερψήφισαν το προσχέδιο απόφασης, 13 απείχαν από την ψηφοφορία και έξι το καταψήφισαν. Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ παίρνει θέση αναφορικά με τον πόλεμο που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Ομάδα ΜΚΟ μηνύει τη Δανία για τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Ωστόσο, το Συμβούλιο δεν διαθέτει τα μέσα για να επιβάλλει τις αποφάσεις του. Η Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ, η μόνιμη αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη, κατηγόρησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό τους Ισραηλινούς και υπερασπίζεται τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το σχέδιο απόφασης, διότι δεν καταδικάζει με σαφήνεια την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και δεν περιέχει καμία αναφορά στην τρομοκρατική φύση αυτών των ενεργειών. Ωστόσο θεωρούν ότι το Ισραήλ, στενός τους σύμμαχος, δεν έχει κάνει αρκετά για να αποτρέψει να υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Καναδάς | Αναστολή στις αποστολές όπλων στο Ισραήλ

*Φωτογραφία αρχείου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This