Στόλτενμπεργκ | Συγκαλεί τετραμερή με Τουρκία για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Defence Redefined
Published on 29/06/2023 at 09:52

Την κινητοποίηση του ΝΑΤΟ και του γενικού γραμματέα του, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσκάλεσε το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία το οποίο με τη σειρά του έφερε την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

Όπως ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ, συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τις οποίες μπλοκάρει η Τουρκία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο χωρών και της Φινλανδίας θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες στις 6 Ιουλίου.

Πολλοί ηγέτες κρατών μελών της Συμμαχίας εκφράζουν την ελπίδα ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους και πιέζουν την Άγκυρα να άρει το βέτο της για να επιτευχθεί αυτό.

Από τον Μάιο του 2022, όταν και η Σουηδία υπέβαλε το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περιμένει ακόμη την έγκριση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας.

Ούγγροι πολιτικοί τόνισαν ότι η ψηφοφορία για την επικύρωση της ένταξης τους Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα γίνει πριν το φθινόπωρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι απίθανο να γίνει η ένταξη στη σύνοδο του Βίλνιους 11 -12 Ιουλίου.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη τρομοκρατικών, όπως τις χαρακτηρίζει, οργανώσεων και έχει ζητήσει την έκδοσή τους ως ένα βήμα προς την επικύρωση της ένταξης της. Έχει επίσης εκφράσει την οργή της για τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις που έχουν γίνονται στη σκανδιναβική χώρα.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Αποχώρησαν Ισπανία και Πολωνία από στρατιωτική άσκηση στην Τουρκία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This