ΣΕΚΠΥ | Οι προκλήσεις της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο DEFEA Conference 2024
Defence Redefined
Published on 16/05/2024 at 08:39

Στο εξελισσόμενο γεωπολιτικό τοπίο και τις πολύπλοκες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και στη δυναμική της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ κ. Αναστάσιος Ροζολής κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο DEFEA Conference – Current Strategies for a Challenging World.

Ο κ. Ροζολής υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στον παγκόσμιο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας. Επισήμανε ακόμη, τις στρατηγικές συνεργασίες της Ελλάδας με χώρες όπως η Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, καθώς και τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και τις περιφερειακές συμμαχίες.

«Το 2023 ήταν ένα ελπιδοφόρο έτος για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, με τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF). 

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός συμμετοχών των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα EDF21 και EDF22 καταγράφηκε ως αριθμός και ως ποσοστό στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών» ανέφερε αναδεικνύοντας τη συνεισφορά των ελληνικών εταιρειών σε έργα που σχετίζονται με το EDF και την επίδρασή τους στην εθνική οικονομία.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Βιομηχανίας Άμυνας (EDIS) και το προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανίας Άμυνας (EDIP), ο κ. Ροζολής υπογράμμισε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός τομέας άμυνας.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ, παρέθεσε τις προτάσεις του Συνδέσμου για τη στρατηγική της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, εστιάζοντας στη δημιουργία Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, τη διεύρυνση της εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα και τη διάθεση εθνικών πόρων για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Διαβάστε επίσης: ΣΕΚΠΥ | Στο μικροσκόπιο τα γκρίζα σημεία στο νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ για το ΕΛΚΑΚ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This