Ρωσία – Κούβα | Δήλωση ενότητας ενάντια στην “αυτοκρατορία των Γιάνκηδων”
Defence Redefined
Published on 23/11/2022 at 11:03

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κουβανός ομόλογός του Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Μόσχα, έδειξαν χθες ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην “αυτοκρατορία των Γιάνκηδων”, τις ΗΠΑ, τις οποίες ο Κουβανός πρόεδρος αποκάλεσε έναν “κοινό εχθρό”.

Ο Ντίας-Κανέλ είναι ένας από τους λίγους ξένους ηγέτες που επισκέπτεται τη Ρωσία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εισβολή που έχει καταδικαστεί έντονα σε όλο τον κόσμο.

Ο τόνος των δηλώσεων των δύο ηγετών θύμισε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Κούβα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Η Σοβιετική Ένωση, η έπειτα Ρωσία, πάντα υποστήριζε τον κουβανικό λαό στον αγώνα του για ανεξαρτησία, για την κυριαρχία του, είπε ο Πούτιν στον Κουβανό πρόεδρο στην έναρξη μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

Ο κουβανικός λαός ήταν πάντα αντίθετος σε διάφορους τύπους περιορισμών, εμπάργκο, αποκλεισμούς, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς η Μόσχα υπόκειται από τα τέλη Φεβρουαρίου σε άνευ προηγουμένου διεθνείς κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος με ικανοποίηση είδε την Κούβα να υιοθετεί την ίδια στάση απέναντι στη χώρα του.

Οι δύο ηγέτες έκαναν επίσης τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος στη Μόσχα του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος κυβέρνησε την Κούβα για σχεδόν 50 χρόνια και πέθανε το 2016. Ο Πούτιν χαιρέτισε ένα λαμπρό άνθρωπο, που ήταν σε θέση να αναλύσει όλα όσα συνέβαιναν στον κόσμο. Ο Ντίας-Κανέλ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, από την πλευρά του καταδίκασε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που ο Κάστρο πάντα μισούσε.

Παρά μια σχετική χαλάρωση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας τα τελευταία χρόνια, οι αμερικανοκουβανικές σχέσεις εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από βαθιές διαφορές, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό.

Ο Κουβανός πρόεδρος πραγματοποιεί 10ήμερη περιοδεία, με σταθμούς την Αλγερία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα την περασμένη εβδομάδα για να ενισχύσει τον ενεργειακό τομέα της νησιωτικής χώρας, που υποφέρει από παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και ελλείψεις.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινίασε την Αποστολή Στρατιωτικής Συνδρομής

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This