Για δεύτερη χρονιά, το πρόγραμμα Deloitte Technology Fast 50 γιορτάζει και αναγνωρίζει τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας…

Η Ρωσία ενίσχυσε την ασφάλεια της βάσης της στη Σεβαστούπολη, στην προσαρτημένη Κριμαία, με τη βοήθεια δελφινιών που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για να την προστατεύουν από δύτες, ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας την επιστροφή σ’ αυτή την πρακτική του Ψυχρού Πολέμου.
Στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εξήγησε πως η Ρωσία έχει προχωρήσει από το καλοκαίρι του 2022 σε μείζονες βελτιώσεις της κύριας βάσης της στη Μαύρη Θάλασσα.
Ειδικότερα, αυτές περιλαμβάνουν τουλάχιστον τέσσερα στρώματα διχτυών και πλωτών φραγμάτων στην είσοδο του λιμανιού, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες, οι άμυνες αυτές ενισχύθηκαν πιθανότατα από αυξημένο αριθμό εκπαιδευομένων θαλάσσιων θηλαστικών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.
Η χρησιμοποίηση θαλάσσιων θηλαστικών για στρατιωτικούς σκοπούς είναι μια παλιά πρακτική, στην οποία είχαν καταφύγει τις τελευταίες δεκαετίες ένοπλες δυνάμεις, ιδιαίτερα οι αμερικανικές και οι ρωσικές.
Η Κριμαία, ουκρανική χερσόνησος που προσαρτήθηκε το Μάρτιο 2014 από τη Ρωσία, φιλοξενούσε από το 1965 ένα κέντρο εκπαίδευσης θαλάσσιων θηλαστικών. Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991, το κέντρο αυτό έκλεισε και τα δελφίνια του πωλήθηκαν στο Ιράν, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε ανοίξει και πάλι το κέντρο το 2012, όμως μετά την προσάρτηση της χερσονήσου, αυτό το τελευταίο πέρασε υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
Τον Απρίλιο 2022, το Ναυτικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USNI) υποστήριξε, χρησιμοποιώντας δορυφορικές φωτογραφίες, πως, τη στιγμή που εξαπέλυε τη στρατιωτική επίθεσή της στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε δημιουργήσει στη βάση της στην Κριμαία δύο περιφραγμένους χώρους με δελφίνια.
Στα ύδατα της Αρκτικής, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποιεί επίσης μπελούγκες και φώκιες, υποστήριξε ακόμα το βρετανικό υπουργείο. Η Ρωσία έχει εκπαιδεύσει ζώα για μια ολόκληρη σειρά αποστολών, όμως αυτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης προορίζονται πιθανότατα για να αντιμετωπίζουν εχθρικούς δύτες.
Η Κριμαία χρησιμεύει ως βάση των μετόπισθεν για τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως για την αποστολή ενισχύσεων και τη συντήρηση εξοπλισμών, ενώ γίνεται τακτικά στόχος ουκρανικών επιθέσεων, κυρίως με μη επανδρωμένα αεροχήματα.
Διαβάστε επίσης: “Homo robocopus” | Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή πραγματικότητα ; VIDEO και Ενδεικτική λίστα δυνατοτήτων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπουργείο Άμυνας | Ολοκλήρωση της 1ης Ημερίδας με θέμα “Πρότυπα στις Αμυντικές Προμήθειες” στην Κύπρο – Φωτογραφίες
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη Ημερίδα με θέμα “Πρότυπα στις Αμυντικές Προμήθειες” στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας.
THEON SENSORS | Δωρεά προστατευτικού εξοπλισμού στον Σύλλογο Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων
Η εταιρεία THEON SENSORS S.A, μέλος του Ομίλου EFA, δώρισε προστατευτικό εξοπλισμό στον Σύλλογο Στρατιωτικού Αθλητισμού…
Πολωνία | Παρουσίαση του πρώτου αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης SAAB 340 AEW με ραντάρ Erieye
Η Saab παρουσίασε το πρώτο Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης Saab 340 (Airborne Early Warning aircraft – AEW) για την Πολωνία…
KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS
Η Nexter, εταιρεία του ομίλου KNDS (KMW+NEXTER Defense Systems), ανακοίνωσε την άφιξη του νέου τακτικού Μη Επανδρωμένου Οχήματος Εδάφους…
Rheinmetall – KMW | Το RCH 155 επιτυγχάνει την πρώτη παγκοσμίως δυνατότητα πυρός εν κινήσει
Οι γερμανικοί κατασκευαστές αμυντικού υλικού Krauss-Maffei Wegmann (KMW) του ομίλου KNDS και η Rheinmetall ανακοίνωσαν ότι το…
Ναγκόρνο – Καραμπάχ | Ο εγκαταλελειμμένος οπλισμός στο πεδίο της μάχης καταστρέφεται δεν κυριεύεται
ΓΕΕΘΑ | Παρακολούθηση Επίδειξης από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Σύγχρονων Τεχνολογιών του Διακλαδικού Κέντρου Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας – Φωτογραφίες
Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου…