Πόλεμος στην Ουκρανία | Οι εξελίξεις στο θέατρο των επιχειρήσεων – Θέληση για ενεργή συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης από Ελλάδα
Defence Redefined
Published on 01/04/2022 at 12:58

Ο ρωσικός στρατός έχει σκοπό να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να εδραιώσει την παρουσία του σε ανατολικούς και νότιους τομείς της Ουκρανίας, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημερωτικό δελτίο του νωρίς σήμερα. 

Έκανε λόγο για προσπάθειες των Ρώσων να στήσουν κυβερνητικό μηχανισμό στις κατεχόμενες περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, ενώ οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν στις περιοχές αυτές, συνέχισε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Μόσχα θέλει να οργανώσει αυτό που αποκάλεσε ψευτοδημοψήφισμα στην περιφέρεια της Χερσώνας για να σχηματιστεί “λαϊκή δημοκρατία” όπως αυτές που είχαν ιδρυθεί στα εδάφη των αυτονομιστών.

Το ουκρανικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να κερδίσουν εδάφη οπουδήποτε. Το Χάρκοβο συνεχίζει να βομβαρδίζεται, ενώ προσπάθεια των ρώσων να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες κοντά στην Ιζιούμ απέτυχε. Αποτυχημένη ήταν επίσης η προσπάθεια προέλασης στη Μικολάιφ, ανέφερε η ίδια πηγή. 

Στον βορρά, ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν. Η Μόσχα ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποκλιμακώσουν την επίθεση στο Κίεβο και θα επικεντρωθεί στο Ντονμπάς.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία συνεχίζει να αποσύρει μέρος των δυνάμεών της από την περιοχή του Κιέβου στη βόρεια Ουκρανία και οι δυνάμεις αυτές κατευθύνονται προς τη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης, ενώ ο κυβερνήτης του Τσερνίχιβ δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται και από τη δική του περιφέρεια, αν και δεν έχουν φύγει όλες. Ο ίδιος δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έφυγαν από το χωριό Χοστομέλ, αλλά παραμένουν στην κωμόπολη Μπούτσα.

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι | “Κλείδωσε” για τις 7 Απριλίου η ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων

Κ. Μητσοτάκης: Προέχει να συμμετέχουμε ενεργά στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Μαριούπολη και η κοινότητα ελληνικής καταγωγής που διαμένει στην περιοχή, εξετάστηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη τον οποίο δέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Με την ΠτΔ θα συναντηθεί στις 12:00 ο πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο  

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη θερμά τον κ. Ανδρουλάκη για τους χειρισμούς του στην προσπάθεια προστασίας της ελληνικής ομογένειας της Μαριούπολης, εξαίροντας την υπευθυνότητα και την ενσυναίσθηση του έλληνα διπλωμάτη. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος διπλωμάτης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέμεινε στη βομβαρδισμένη πόλη, σε εξαιρετικά δύσκολες κι επικίνδυνες συνθήκες.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να κρατήσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Μαριούπολη μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ τόνισε με έμφαση ότι αυτό που προέχει τώρα είναι “το πώς θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην ανοικοδόμηση της πόλης όταν με το καλό τελειώσουν οι εχθροπραξίες και μπουν τίτλοι τέλους σε αυτήν την ρωσική εισβολή” εξαιτίας και της σημαντικής παρουσίας της ελληνικής ομογένειας στην πόλη.

Συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός για την ελληνική συνεισφορά στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης μετά τη λήξη του πολέμου και για την ενίσχυση της ομογένειας. Σημειώνεται ότι ήδη άρχισε να επαναλειτουργεί το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Οδησσό.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την προστασία της ομογένειας, τον ευχαρίστησε για το προσωπικό του ενδιαφέρον και τόνισε ιδιαίτερα την σημασία του τηλεφωνήματος του κ. Μητσοτάκη στον Ουκρανό Πρόεδρο που όπως είπε, “έθεσε σε κίνηση μία διαδικασία η οποία ήταν “η αρχή του τέλους” για τη δική μας έξοδο από την πόλη”.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Μαριούπολη | Πληροφορίες για μαζικούς τάφους – Άγνωστος ακόμα ο αριθμός των θυμάτων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This