Πούτιν | Η Ρωσία θα μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία
Defence Redefined
Published on 28/03/2023 at 15:25

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι η Μόσχα πρόκειται να εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Τα τακτικά πυρηνικά διαφέρουν από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, υπό την έννοια ότι έχουν μικρότερη ισχύ και μικρότερο βεληνεκές. Με άλλα λόγια, δεν μπορούν να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν και να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από τη ρωσική πλευρά, Μόσχα και Μινσκ έχουν συνάψει συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την αποστολή ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. 

Το χρονοδιάγραμμα αυτής της αποστολής δεν έχει, ακόμη, διασαφηνιστεί πλήρως. Οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη αυτών των όπλων πρόκειται, όπως έχει αναφερθεί, να αρχίσουν τον ερχόμενο μήνα, με την προοπτική οι εν λόγω εγκαταστάσεις να είναι έτοιμες έως τις αρχές του ερχόμενου Ιουλίου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει, από την πλευρά του, ότι η Μόσχα δικαιούται να στείλει τακτικά πυρηνικά στη Λευκορωσία επειδή και οι Αμερικανοί έχουν τακτικά πυρηνικά σε έξι χώρες του ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος ηγέτης υποστηρίζει, επίσης, ότι η Μόσχα δεν παραβιάζει τις υποχρεώσεις της περί μη διάδοσης των πυρηνικών επειδή θα διατηρήσει τον έλεγχο αυτών των όπλων. 

Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει, δε, αυτήν την κίνηση, υποστηρίζει ότι η σχετική απόφαση πάρθηκε έπειτα από την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να στείλουν στην Ουκρανία αντιαρματικά βλήματα από απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Το Μινσκ, από την πλευρά του, θεωρεί τις ενέργειες της Δύσης ως άμεση και κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους.

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε σήμερα ότι αναγκάστηκε να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της λόγω των επιθετικών ενεργειών των χωρών του ΝΑΤΟ, που απειλούν την ασφάλεια της Λευκορωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

Το Μινσκ υπογράμμισε επίσης ότι τα σχέδια, που ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, για την τοποθέτηση ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία δεν θα αντιβαίνουν στις διεθνείς συμφωνίες μη διάδοσης των πυρηνικών καθώς η Λευκορωσία δεν θα έχει τον έλεγχο των όπλων.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στον ουκρανικό στρατό

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This