Πολεμικό Ναυτικό | 4η ελληνική Belharra και βλήματα Scalp Naval στις νέες φρεγάτες
Defence Redefined
Published on 20/09/2024 at 08:10

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε χθες την εκκίνηση της διαδικασίας για την πρόσκτηση της 4ης ελληνικής φρεγάτας FDI Belharra από τα ναυπηγεία της Group Naval κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής καθέλκυσης της 2ης FDI, F-602 «Νέαρχος».

Ο Νίκος Δένδιας όχι μόνο παρακολούθησε την επίσημη τελετή καθέλκυσης της 2ης FDI, F-602 «Νέαρχος» (την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο τέλος), αλλά επιθεώρησε και την 1η, την F-601 «Κίμων», η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές, αρχικά εν όρμω και στη συνέχεια εν πλω.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλαβαν την απόφαση για την αγορά μιας ακόμη FDI με στόχο να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι αποτρεπτικές δυνατότητες του ελληνικού στόλου.

Από την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των τριών πρώτων φρεγατών FDI, τον Μάρτιο του 2021, η Αθήνα διατηρούσε το δικαίωμα παραγγελίας μιας ακόμη Belharra, στην ίδια τιμή με τις προηγούμενες, δηλαδή σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ, παρά το γεγονός ότι το σημερινό κόστος των συγκεκριμένων πλοίων είναι σημαντικά μεγαλύτερο. 

Η προθεσμία τυπικά έληγε τον Ιούνιο του 2023, όμως οι στενές σχέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι και η δεδηλωμένη πρόθεση του Πολεμικού Ναυτικού να αποκτήσει την 4η FDI, επέτρεψαν την ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης σχεδόν έναν χρόνο μετά.

Διαβάστε επίσης: Ναυπηγεία Σαλαμίνας | Παράδοση blocks ελληνικής κατασκευής για τις γαλλικές φρεγάτες FDI

Αλλωστε, κατά την τελετή ονοματοδοσίας των τριών πρώτων (Κίμων, Νέαρχος, Φορμίων) η ηγεσία, χάριν αστεϊσμού, είχε αναφέρει πως η 4η θα ονομαστεί «Θεμιστοκλής». Η κοπή του πρώτου μεταλλικού ελάσματος της F-604 «Θεμιστοκλή» πρόκειται να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με πήγες της εταιρείας, αν και ακόμη δεν είναι σαφές ποια θα είναι η θέση της στη γραμμή παραγωγής και πότε θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φρεγάτες «Νέαρχος», «Φορμίων» και η 4η FDI, θα εξοπλιστούν με έναν από τους πιο προηγμένους πυραύλους πλεύσης, τους Scalp Naval, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, άνω των 1.000 χλμ με ακρίβεια. 

Σύμφωνα με πήγες της εταιρείας, η τοποθέτηση των Scalp Naval θα σημαίνει λιγότερους Aster 30 ανά πλοίο, ενισχύοντας, όμως, τη δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος.

Για τα παραπάνω προγράμματα πρόκειται να ενημερωθεί εντός του επόμενου διαστήματος η Βουλή και να ζητηθεί η επικύρωση του ΚΥΣΕΑ. Εκτός, όμως, από τις φρεγάτες FDI, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας πρόκειται να δρομολογήσει τις διαδικασίες για τρία ακόμη σημαντικά προγράμματα, τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων Ρουσσέν και των υποβρυχίων. 

Παράλληλα, η Αθήνα σκοπεύει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ναυπήγησης των αμερικανικών φρεγατών κλάσης «Constellation».

Διαβάστε επίσης: FDI HN | Έτοιμος ο ιστός PSIM της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας “ΝΕΑΡΧΟΣ”

Η φρεγάτα «Νέαρχος» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο ολοκληρωμένος ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φρεγάτα μπορεί να φέρει ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αερόχημα. Πολύ ψηφιοποιημένη, είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο του οποίου η κυβερνοπροστασία είναι ενσωματωμένη ήδη από το σχεδιασμό του, επισημαίνει ο όμιλος Naval.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Η παρουσία της Naval Group με FDI και Gowind – VIDEO και Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow

Κύπρος | Πρεμιέρα στο Bahrain Airshow

Για πρώτη φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε το ντεμπούτο της στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση του Μπαχρέιν 2024, σηματοδοτώντας ένα…

Pin It on Pinterest

Share This