Ουκρανία | Τα πέντε σημεία του «σχεδίου νίκης» κατά της Ρωσίας
Defence Redefined
Published on 17/10/2024 at 14:48

Στην ημερήσια διάταξη της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, βρίσκεται το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας, του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το Κίεβο να ζητά αυξημένη και διαρκή υποστήριξη από τους Δυτικούς.

Μολονότι κανένα έγγραφο δεν δημοσιοποιήθηκε και ορισμένες πτυχές του «σχεδίου νίκης», έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες, ο Ζελένσκι αποκάλυψε τις βασικές γραμμές του σχεδίου του χθες, Τετάρτη, στο ουκρανικό κοινοβούλιο ύστερα από πάνω από 2,5 χρόνια καταστροφικού πολέμου στη χώρα του. 

Ακολουθούν οι πέντε βασικοί άξονες του σχεδίου αυτού:

  • Ο Ζελένσκι παρότρυνε τους δυτικούς συμμάχους του να προσκαλέσουν το Κίεβο να ενταχθεί στο NATO, με αυτό να αποτελεί βασικό στοιχείο του «σχεδίου νίκης» του προέδρου της Ουκρανίας για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στη χώρα.
  • Το δεύτερο σημείο που ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος είναι ένα σύνολο μέτρων που αφορούν το μέτωπο, το οποίο εκτείνεται σήμερα από τη νοτιοανατολική ως τη βορειοανατολική Ουκρανία και την περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας. Με μεγαλύτερο στρατό, περισσότερα όπλα και χωρίς να μετρά τις απώλειες, η Ρωσία έχει πάρει το πάνω χέρι εδώ και έναν χρόνο και καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερα εδάφη. Πολύ σημαντικό μέτρο είναι να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος, όπως η αιφνίδια επίθεση της 6ης Αυγούστου στην περιφέρεια Κουρσκ.
  • Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης ξανά από τους εταίρους του την άρση των περιορισμών στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς στο σύνολο του ουκρανικού εδάφους που έχει θέσει υπό κατοχή η Ρωσία και στη ρωσική επικράτεια, τη συνέχιση της δυτικής βοήθειας για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ταξιαρχιών εφεδρείας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, όπως και την παροχή δορυφορικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους του να αναπτύξουν στην Ουκρανία μη πυρηνικά μέσα αποτροπής. Αυτό το σημείο περιγράφεται λεπτομερώς σε «απόρρητο παράρτημα», το οποίο παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Το διακύβευμα της ουκρανικής επιχείρησης στο Κουρσκ και η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία

  • Το τέταρτο σημείο του σχεδίου αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας. Είτε πρόκειται για ορυκτά είτε για γεωργικά προϊόντα, ο Ζελένσκι εξήρε τους πόρους που διαθέτει το ουκρανικό έδαφος, σημειώνοντας ότι μπορεί να συνιστούν μάννα «πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανοιχτό στο μέλλον στους συμμάχους της Ουκρανίας. Προέβλεψε επίσης ειδική συμφωνία για την κοινή προστασία των κρίσιμων πόρων της Ουκρανίας, όπως και την από κοινού εκμετάλλευσή της με τους συμμάχους. Και σε αυτό το σημείο υπάρχει επίσης «απόρρητο παράρτημα».
  • Το πέμπτο και τελευταίο σημείο αφορά τη μεταπολεμική περίοδο. Γι’ αυτήν, ο Ουκρανός πρόεδρος σχεδιάζει «ορισμένα στρατιωτικά σώματα» των ΗΠΑ στην Ευρώπη «να αντικατασταθούν από ουκρανικές μονάδες», που θα έχουν πλούσια εμπειρία κατά της Ρωσίας.

Μετά την παρουσίαση του σχεδίου του, το Κρεμλίνο κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι προσπαθεί να ωθήσει τα κράτη μέλη του NATO να μπουν σε απευθείας σύγκρουση με τη Μόσχα.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία | Αποστολή Mirage 2000-5 στην Ουκρανία το πρώτο τρίμηνο του 2025

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This