ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ουκρανία | Μαζική κυβερνοεπίθεση σε κυβερνητικούς ιστότοπους
Defence Redefined
Published on 15/01/2022 at 16:00

Μαζική κυβερνοεπίθεση έπληξε ιστοτόπους της κυβέρνησης της Ουκρανίας τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή (14/01), καθιστώντας ορισμένους από αυτούς, όπως του υπουργείου Εξωτερικών, μη προσβάσιμους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας SBU, στοχοθετήθηκαν συνολικά 70 κυβερνητικοί ιστότοποι.

“Ουκρανέ! Όλα τα προσωπικά σου δεδομένα φορτώθηκαν στο δημόσιο δίκτυο. Όλα τα δεδομένα στον υπολογιστή έχουν καταστραφεί, είναι αδύνατο να τα αποκαταστήσεις. Όλες οι πληροφορίες για σένα αποκαλύφθηκαν δημοσίως, να φοβάσαι και να περιμένεις τα χειρότερα. Αυτό ισχύει για το παρελθόν σου, το παρόν σου και το μέλλον σου”.

Αυτό ήταν το μήνυμα που εμφανίστηκε σε κυβερνητικούς ιστότοπους που υπέστησαν επίθεση, γραμμένο στα ουκρανικά, τα ρωσικά και τα πολωνικά. Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως το περιεχόμενο των ιστοτόπων δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών επιθέσεων που δέχθηκαν και δεν διέρρευσε κανένα προσωπικό δεδομένο, ενώ η διαδικασία αποκατάστασής τους εξελίσσεται ομαλά.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ | Κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου NATO – Ρωσίας

Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν πιθανή εμπλοκή και δράση χάκερ που συνεργάζονται με τις ρωσικών μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους της υπηρεσίας ασφαλείας. Επιπλέον, εμπειρογνώμονες του υπουργείου Πληροφοριών της Ουκρανίας δημοσίευσαν ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς εξαπλώθηκε η είδηση της επίθεσης, επισημαίνοντας ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το ανέφεραν πριν από ουκρανικά μέσα.

Η Ουκρανία έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο χάκερ τα τελευταία χρόνια, με τις επιθέσεις αυτές να αποδίδονται στη Ρωσία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι επιθέσεις το 2017, εναντίον διάφορων υποδομών κρίσιμης σημασίας και το 2015, εναντίον ενός δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ καταδίκασαν έντονα την επίθεση και επιβεβαίωσαν της στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ από την πλευρά της Ρωσίας δεν έχει διατυπωθεί κανένα σχόλιο για το περιστατικό. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβερνοεπίθεση εκδηλώθηκε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση στην Βιέννη των συνομιλιών για θέματα ασφαλείας μεταξύ Ρώσων και Δυτικών αξιωματούχων , οι οποίες μολονότι πραγματοποιήθηκαν -σύμφωνα με τους συμμετέχοντες- με επαγγελματισμό, δεν απέφεραν κάποια ουσιαστική πρόοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν προς Ζελένσκι | Οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν “αποφασιστικά”, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This