Νιγηρία | Ένοπλοι σκότωσαν 30 ανθρώπους σε έξι χωριά
Defence Redefined
Published on 05/06/2023 at 18:34

Ένοπλοι σκότωσαν 30 ανθρώπους προχθές, Σάββατο, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε έξι χωριά στη βορειοδυτική Νιγηρία, η οποία μαστίζεται από τη βία των συμμοριών, έγινε σήμερα γνωστό από την τοπική αστυνομία.

“Συμμορίτες”, που επέβαιναν σε 20 μοτοσικλέτες πραγματοποίησαν επιδρομές στην περιφέρεια του Τανγκάζα (πολιτεία Σοκότο) σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους στη Ράκα, επτά στη Μπιλινγκάουα, έξι στη Τζάμπα, τέσσερις στη Ναμπάγκι, τρεις στη Ράκα Ντούτσε και δύο στην Τσαλέουα, ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σοκότο.

Το κίνητρο αυτής της επίθεσης δεν είναι σαφές, όμως σ’ αυτές τις αγροτικές περιφέρειες της Νιγηρίας ο άγριος ανταγωνισμός μεταξύ κτηνοτρόφων και καλλιεργητών για τους φυσικούς πόρους τροφοδοτεί τη βία. Σ’ αυτή τη ζώνη, όπου η γη για καλλιέργεια ή για βοσκή είναι όλο και πιο περιορισμένη, οι συγκρούσεις έχουν πολλαπλασιαστεί και οι κοινότητες αυτές κινητοποιούν ένοπλες ομάδες για να εξασφαλίσουν την προστασία τους.

Ορισμένες από’ αυτές τις ομάδες ενόπλων, τους οποίους αποκαλούν τοπικά “συμμορίτες”, έχουν σταδιακά μετατραπεί σε εγκληματικές συμμορίες και επιτίθενται, λεηλατούν χωριά, σκοτώνουν τους κατοίκους τους ή τους απάγουν και ζητούν λύτρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συμμορίτες πραγματοποίησαν στοχευμένη επιδρομή εναντίον αυτών των χωριών, αφού μια ομάδα αυτοάμυνας γειτονικού χωριού ξυλοκόπησε κτηνοτρόφους.

Ωστόσο, σύμφωνα με δύο κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διαβεβαιώνουν πως 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές, δεν πρόκειται για εντάσεις μεταξύ κοινοτήτων, αλλά για απόπειρα εκβιασμού από μια ένοπλη ομάδα.

Ο νέος πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τη Δευτέρα επικεφαλής της πιο πολυάνθρωπης χώρας της Αφρικής και της μεγαλύτερης οικονομίας της ηπείρου, βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις στο ζήτημα της ασφάλειας. Στην ομιλία της ορκωμοσίας του υποσχέθηκε να κάνει απόλυτη προτεραιότητά του τη μάχη κατά της ανασφάλειας.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Νιγηρία | Στο Έλεος των “Bandits”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This