ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Μ.Βαρβιτσιώτης | “Η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει το Καστελλόριζο – Αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο”
Defence Redefined
Published on 10/09/2020 at 11:56

“Δεν μπορείς να έχεις μια ενοποιημένη Κύπρο, Κράτος Μέλος της ΕΕ με την παρουσία 30.000 Τούρκων στρατιωτών επί του εδάφους”, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών στην επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε συζήτηση για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε αναφερόμενος στον διάλογο για το Κυπριακό ότι προϋπόθεση για τη λύση είναι η αποχώρηση του συνόλου των ξένων στρατευμάτων, σημειώνοντας ότι “κανείς από εσάς δε θα δεχόταν κάτι τέτοιο (παρουσία τρίτης δύναμης) για τη χώρα του”.

Διαβάστε επίσης: Πρόεδρος Αναστασιάδης | Ενημερωνει αρχηγούς κρατών για τουρκικές προκλήσεις και απειλές για εποικισμό Βαρωσίων

Ο Μ.Βαρβιτσιώτης έδωσε στους ευρωβουλευτές κείμενο με το χρονικό των απειλών Ερντογάν με βάση αποσπάσματα ομιλιών του και άλλων Τούρκων αξιωματούχων που υποθάλπουν τι μίσος και τη χρήση της ιστορία για δημιουργία εχθρών. Μοίρασε μάλιστα και ένα κατάλογο με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών.

Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις, ξεκαθάρισε ότι διάλογος επ’ απειλή πολέμου δεν μπορεί να επιτύχει. “Διάλογος με απειλές είναι εκβιασμός”, εξήγησε και σημείωσε ότι ακριβώς το ίδιο συνέβη νωρίτερα και με το μεταναστευτικό, όπου ο Ερντογάν εκβίασε την ΕΕ ζητώντας “χώρο” για  τις δικές του πολιτικές με αντάλλαγμα το μεταναστευτικό.

Ο Υπουργός καλωσόρισε τη  Γερμανική πρωτοβουλία, σημείωσε ότι  “ζητούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”, αλλά ξεκαθάρισε ότι “θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ακόμα και μόνοι μας”.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει το Καστελλόριζο  και τους πολίτες του, αλλά ταυτόχρονα δεν θα προκαλέσει στρατιωτικό περιστατικό.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν σήμερα στην Κορσική

Επεσήμανε μάλιστα ότι οι λεγόμενες “παγωμένες συγκρούσεις κρατάνε για καιρό” και “αυτός που υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο στερείται τα δικαιώματά του, ενώ αυτός που ασκεί βία, αλλάζει το status quo”, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει και στη ευρωπαϊκή ήπειρο, εξηγώντας πως για αυτό το λόγο η Ελλάδα έχει ζητήσει από τις ένοπλες δυνάμεις της αυτοσυγκράτηση.

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This