Μάλι | Οργάνωση προσκείμενη στην Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά των κυανόκρανων
Defence Redefined
Published on 14/06/2023 at 12:20

Τζιχαντιστική οργάνωση προσκείμενη στην Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση προ ημερών εναντίον οχηματοπομπής της αποστολής του ΟΗΕ στο Μάλι (MINUSMA), κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο κυανόκρανοι, στην περιφέρεια του Τιμπουκτού.

Η Οργάνωση Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ) έστησε ενέδρα την Παρασκευή σε οχηματοπομπή του ΟΗΕ δυτικά της πόλης Μπερ, ανέφερε η πλατφόρμα προπαγάνδας Αζ Ζαλάκα, σύμφωνα με το SITE Intelligence Group, αμερικανικό κέντρο μελετών ειδικευμένο στην παρακολούθηση των ακραίων οργανώσεων.

Η Αζ Ζαλάκα έκανε λόγο για νεκρούς και τραυματίες στις τάξεις της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Περίπολος έγινε στόχος περίπλοκης επίθεσης κοντά στην Μπερ, στην περιφέρεια Τιμπουκτού, έπεσε σε νάρκη και κατόπιν δέχθηκε πυρά, ανέφερε η MINUSMA. Η επίθεση είχε αποτέλεσμα δύο μέλη της δύναμης, στρατιώτες της Μπουρκίνα Φάσο, να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι επτά να τραυματιστούν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Μαλί αιματοκυλίζεται εξαιτίας της εξάπλωσης της δράσης των τζιχαντιστών και της βίας κάθε λογής αφότου ξέσπασαν αυτονομιστικές εξεγέρσεις στο βόρειο τμήμα του, το 2012. Η βία έχει εξαπλωθεί στις γειτονικές χώρες, ιδίως στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα. Επιθέσεις και ωμότητες αποδίδονται σε οργανώσεις προσκείμενες στην Αλ Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος, παραστρατιωτικές ομάδες άμυνας πολιτών, κακοποιούς, αλλά και στις τακτικές δυνάμεις.

Η MINUSMA, που διατηρεί ανεπτυγμένους στη χώρα κάπου 12.000 στρατιωτικούς, δέχεται συστηματικά επιθέσεις από τζιχαντιστές, που βάζουν στο στόχαστρο την ξένη παρουσία όσο και τα σύμβολα του κράτους.

Από τον σχηματισμό της το 2013, τουλάχιστον 187 μέλη της έχουν σκοτωθεί σε εχθρικές ενέργειες, ενώ πρόκειται για την αποστολή του ΟΗΕ, που έχει υποστεί μακράν τις περισσότερες απώλειες παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: NX70 | Το “μάχιμο” drone των Γάλλων στο Μάλι – Παρουσίαση στην έκθεση EUROSATORY 2022 – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This