Λιθουανία | Υπέρ της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Πολωνία
Defence Redefined
Published on 28/04/2024 at 08:11

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα ανέφερε ότι υποστηρίζει την ιδέα που διατύπωσε ο Πολωνός ομόλογός του Αντρζέι Ντούντα να δει την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων του ΝΑΤΟ στη χώρα του ως μέσο αποτροπής για τη Ρωσία.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν θέματα ασφαλείας όταν συναντήθηκαν για να παρακολουθήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μέσα στον «Διάδρομο Σουβάλκι», μια στενή λωρίδα γης, μήκους περίπου 100 χιλιομέτρων, που χωρίζει τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ από τη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία, και ενώνει την Πολωνία με τη Λιθουανία.

Η ιδέα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων δεν είναι πολεμοχαρής, ούτε απειλητική για τη Ρωσία, είναι ένα στοιχείο αποτροπής, δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος ενώπιον των δημοσιογράφων.

Ο Πολωνός ομόλογός του, ο συντηρητικός Αντρζέι Ντούντα, πρότεινε αυτή την εβδομάδα την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας του προκειμένου να αντιμετωπίσει τους πυραύλους που έχει αναπτύξει η Ρωσία στο Καλίνινγκραντ και στη Λευκορωσία, μια ιδέα που δεν υποστήριξε η φιλελεύθερη κυβέρνηση της χώρας αλλά που προκάλεσε την οργή της Μόσχας.

Ο Ντούντα υπεραμύνθηκε ωστόσο εκ νέου της ιδέας αυτής.

Το σύνολο του εδάφους του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατεύεται κατάλληλα και επαρκώς, και είναι επομένως πολύ λογικό ένας πυρηνικός μηχανισμός να μπορεί να αναπτυχθεί εκ νέου προς την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δήλωσε.

Ως μια από τις χώρες αυτές, Η Πολωνία δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να δεχτούν αυτά τα όπλα, πρόσθεσε.

Οι δύο πρόεδροι έκαναν τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων στις οποίες συμμετέχουν 1.500 στρατιώτες του ΝΑΤΟ για να δοκιμάσουν διάφορα σενάρια άμυνας στον Διάδρομο Σουβάλκι, ο οποίος θεωρείται ως το αδύναμο σημείο της Συμμαχίας στην περιοχή αυτή.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Θωρακίζει τα σύνορα με το Καλίνινγκραντ

*Φωτογραφία αρχείου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This