Κύπρος | Πτήση τουρκικού κατασκοπευτικού CN-235 στη νεκρή ζώνη
Defence Redefined
Published on 20/05/2023 at 15:50

*Αθανάσιος Τσάκαλος

Τουρκικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου CN-235 με δυνατότητες κατασκοπείας και ηλεκτρονικού πολέμου έκανε κύκλους σε δύο διαφορετικές περιοχές πάνω από τη νεκρή ζώνη, μέσα σε ένα 24ωρο, θέτοντας σε συναγερμό όλες τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ένα από τα δύο περιστατικά σημειώθηκε προχθές Πέμπτη στην Δένεια. Ακολούθως, κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, αποκάλυψε πως προηγήθηκε άλλη μία τουρκική πτήση στην περιοχή Γερίου, την Τετάρτη.

Από την μεριά του ο Κοινοτάρχης Δένειας, Χρηστάκης Παναγιώτου, δήλωσε πως από το 1974, δεν υπήρξε ποτέ αεροσκάφος που να πέταξε πάνω από τη Δένεια, γιατί είναι στη Νεκρή Ζώνη, ενώ για το υπόψη αεροπλάνο,  είπε πως έκανε 5 με 6 βόλτες πάνω από το χωριό σε χαμηλό ύψος και μετά προχώρησε μέσα στο κέντρο της νεκρής ζώνης, και έμεινε περίπου για μια ώρα.

Ο κ. Παναγιώτου ζητά από την Ειρηνευτική δύναμη να αναλάβει επιτέλους το ρόλο της λέγοντας ότι φαίνεται τα Ηνωμένα Έθνη είναι σε λανθασμένο δρόμο με το να προσπαθούν με αυτό τον τρόπο την επαναπροσέγγιση, καθώς η επαναπροσέγγιση πρέπει να γίνεται με σωστά βήματα και όχι να είσαι με τον δυνατό και να επιβάλλεις στον αδύνατο.

Επιπρόσθετα, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Εξωτερικών, υπήρξε ακόμη ένα παρόμοιο περιστατικό με πτήση τουρκικού αεροσκάφους στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Γερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το ίδιο αεροσκάφος που την επόμενη ημέρα πέταξε πάνω από τη Δένεια. Ο Υπουργός ανέφερε πως προχώρησε ήδη σε διάβημα προς τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, ο οποίος κλήθηκε εσπευσμένα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Airbus | Το A400M εκτόξευσε UAV στο πλαίσιο του προγράμματος FCAS

Ο Εκπρόσωπος τύπου του ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλιμ Σιντίκ, δήλωσε πως είναι ενήμεροι για το περιστατικό που αφορά τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος στη νεκρή ζώνη και έχει αρχίσει έρευνα αυτή τη στιγμή για να διαπιστωθούν οι ακριβές συνθήκες του περιστατικού της πτήσης. Μέχρι στιγμής, παραμένει αδιευκρίνιστη η ακριβής τοποθεσία του αεροσκάφους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως πρόκειται για μια παράνομη δραστηριότητα από πλευράς της τουρκικής αεροπορίας για να καταγράψουν κάποια δεδομένα σε σχέση με τη νεκρή ζώνη, ενώ είναι κάτι που από το πρωί έχουν ενώπιον τους όλα τα δεδομένα και το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί στις ενέργειες που προέβη και στο παρελθόν για ίδια περιστατικά.

Να σημειωθεί ότι, το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παράνομων ενεργειών από την κατοχική δύναμη που επιχειρεί να οικειοποιηθεί την νεκρά ζώνη.  Μόνο σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους στην Δένεια, τούρκοι στρατιώτες παρενόχλησαν Ελληνοκύπριους γεωργούς και προχώρησαν στην παράνομη ανέγερση φυλακίου στη νεκρά ζώνη.  

Οι κάτοικοι της περιοχής παρά τους εκφοβισμούς δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τον τόπο τους ενώ την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πιστά στην πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Διαβάστε επίσης: A400M | Η Τουρκία παρέλαβε το 4ο μεταγωγικό αεροσκάφος αναβαθμισμένο από την εγχώρια βιομηχανία

Σχετικά με το υπόψη αεροσκάφος και με βάση την φωτογραφία που εξασφαλίσαμε, πρόκειται για το τουρκικό μεταγωγικού αεροσκάφους CN-235, το οποίο έχει την δυνατότητα πέραν της μεταφοράς στρατιωτών και της συλλογής πληροφοριών, θαλάσσιας επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου (ESM, ECM, ELINT, και COMINT). 

Το CN-235 είναι μεσαίου βεληνεκούς δικινητήριο αεροσκάφος, που αναπτύχθηκε από κοινού από την Construcciones Aeronáuticas SA (CASA) της Ισπανίας και τον ινδονήσιο κατασκευαστή IPTN. Ο μεγαλύτερος χρήστης του είναι η Τουρκία, η οποία διαθέτει 59 αεροσκάφη. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά του CN-235:

  • Μήκος: 21,40 μέτρα 
  • Άνοιγμα πτερυγίων: 25,81 μέτρα
  • Ύψος: 8,18 μέτρα 
  • Μεταφορική δυνατότητα: 51 επιβάτες / 35 αλεξιπτωτιστές, 21 φορεία με 4 άτομα νοσοκομειακό προσωπικό ή τέσσερις παλέτες μεταφοράς και ρίψης κιβωτιοποιημένων φορτίων HCU-6/E
  • Μέγιστο βάρος απογείωσης: 16.100 κιλά
  • Πρόωση: 2 x στροβιλοκινητήρες General Electric CT7-9C3 
  • Ταχύτητα πλεύσης: 450 χλμ/ώρα
  • Αυτονομία:4.355 χλμ
  • Μέγιστο ωφέλιμο φορτίο: 5,950 κιλά

Εκτός από την Τουρκία, το CN-235 χρησιμοποιείται από αεροπορικές δυνάμεις περίπου 25 χωρών, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, του Νεπάλ, του Ομάν, της Γκαμπόν και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε επίσης: Rapid Dragon | Εκτόξευση πυραύλου πλεύσης JASSM από αμερικανικό τακτικό μεταγωγικό αεροσκάφος MC-130 – VIDEO

Με πληροφορίες από: sigmalive.com, defenceredefined.com.cy 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This