Κύπρος | Ολοκληρώθηκε ο πρώτος στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ – Υπογραφή Συμφωνιών ΑΡΤΕΜΙΣ
Defence Redefined
Published on 23/10/2024 at 17:37

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024, ο Πρώτος Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Λευκωσία. 

Στην έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου παρέστη ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του ανέδειξε τη σημασία της θεσμοθέτησης Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ. Υπογράμμισε δε τις προοπτικές που δημιουργούνται για την ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αναφέρθηκε επίσης, στις κοινές αξίες που διέπουν τις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, τονίζοντας την κοινή βούληση των δύο χωρών να εργαστούν για την ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. 

Την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εκπροσώπησε ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Ευρω-ασιατικά θέματα, κ. James O’ Brien. Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας κατά τις ολοήμερες διαβουλεύσεις ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ανδρέας Σ. Κακουρής. 

Οι εργασίες του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου εστίασαν στις θεματικές ενότητες «Διεθνής και Περιφερειακή Συνεργασία», «Ασφάλεια, Διαχείριση Κρίσεων και Επιβολή του Νόμου», «Εκπαίδευση/δεσμοί μεταξύ των δύο λαών» και «Ενέργεια, Εμπόριο, Έρευνα και Τεχνολογία». 

Στο περιθώριο των εργασιών του Στρατηγικού Διαλόγου, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νικόδημος Δαμιανού υπέγραψε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις Συμφωνίες Άρτεμις (Artemis Accords), που αφορούν στην ειρηνική εξερεύνηση και εκμετάλλευση του διαστήματος.

Μετά το πέρας του Πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου εκδόθηκε Κοινό Ανακοινωθέν Κύπρου-ΗΠΑ.

Στον τομέα της άμυνας, τα δύο κράτη επιβεβαίωσαν τη σημασία της εμβάθυνσης της εταιρικής σχέσης τους στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, σύμφωνα με τους στόχους του Οδικού Χάρτη για τη διμερή αμυντική συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ 2024-2029, που υπεγράφη στις 9 Σεπτεμβρίου 2024, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ανθρωπιστικών καταστροφών, διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης και κοινών ασκήσεων εκπαίδευσης, ανταλλαγής πληροφοριών, διαλειτουργικότητας, κοινών επιχειρήσεων αποκατάστασης και ενίσχυσης των δυνατοτήτων.

Με πληροφορίες από: ΓΤΠ

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | 3ος Διάλογος Άμυνας και Ασφάλειας με τις ΗΠΑ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This