Κύπρος | Ανάκληση άδειας ελλιμενισμού ρωσικών πολεμικών πλοίων
Defence Redefined
Published on 06/03/2022 at 13:30

Η Κύπρος ανακάλεσε την άδεια που είχε δώσει σε 5 ρωσικά πολεμικά πλοία για ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό στα λιμάνια της. 

Η άφιξή τους ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή, όμως η Λευκωσία αποφάσισε μόνο για αυτή τη φορά να μην επιτρέψει την άφιξή τους καθώς την ίδια ημέρα βρίσκονταν στα λιμάνια της νατοϊκά πλοία. Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για φρεγάτες και υποστηρικτικά σκάφη τα οποία θα έρχονταν για σκοπούς ανεφοδιασμού.

Όπως αναφέρουν οι πηγές, “Το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε ρηματική διακοίνωση, με την οποία ακύρωσε την αρχική απόφαση. Δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από τη Ρωσία”.

Υπενθυμίζεται πως αυτή τη βδομάδα, τόσο στη Λεμεσό, όσο και στην Λάρνακα, κατέπλευσαν γαλλικά πλοία, όπως το μεγάλο αεροπλανοφόρο Charle De Gaulle, το οποίο συνοδευόταν και από αμερικανικές φρεγάτες, λόγω της άσκησης Κλεμανσώ. Ακόμα, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου βρέθηκαν και πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο της παρουσίας του Αμερικανικού Αντιτορπιλικού (Α/Τ) USS ROSS (DDG-71), στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η Διοίκηση Ναυτικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), πραγματοποίησε την πρώτη κοινή άσκηση ναυτικής συνεργασίας (PASSEX), με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, με την επωνυμία “CYP/USA -01/2022”, Νότια Λεμεσού.

Η παράλληλη παρουσία των Ρώσων στη Λεμεσό, εκτιμάται πως θα έθετε σε αμηχανία τόσο την Λευκωσία, όσο και τις ίδιες ναυτικές δυνάμεις.

Οι ίδιες πηγές, κληθείσες να σχολιάσουν αν αυτό σημαίνει ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας, για διευκολύνσεις σε πλοία, αρνήθηκαν, λέγοντας πως η απόφαση αφορούσε μόνο το εν λόγω αίτημα. Η εξέλιξη προέκυψε, παρά το γεγονός ότι στην χθεσινή Σύνοδο Ευρωπαίων Υπουργών δεν αποφασίστηκε η απαγόρευση χρήσης ευρωπαϊκών λιμανιών στα ρωσικά πλοία, αν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης ανέφερε πως κάποιες χώρες το έθεσαν στο τραπέζι.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Στάλισλαβ Οσάτσι, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός, λέγοντας ότι ελπίζει η ανάκληση άδειας να αφορά μόνο αυτή την συγκεκριμένη άφιξη.

Διαβάστε επίσης: Γενική Συνέλευση ΟΗΕ | Εγκρίθηκε το ψήφισμα για καταδίκη της Ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This