ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Κύπρος | Έκρηξη βόμβας σε δημοτικό σχολείο της Λεμεσού
Defence Redefined
Published on 02/12/2021 at 14:00

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη τα ξημερώματα στο ΙΣΤΆ Δημοτικό Σχολείο Ζακακίου “Πολύκαρπου Βλάχου”, με δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό να εντοπίζεται στη σκηνή από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με το ΤΑΕ Λεμεσού, η έκρηξη σημειώθηκε στη 01:35 και από τις επιτόπιες εξετάσεις πυροτεχνουργού, διαπιστώθηκε πως οφειλόταν στην πυροδότηση αυτοσχέδιου κυλινδρικού μεταλλικού εκρηκτικού αντικειμένου, που τοποθετήθηκε στην είσοδο αίθουσας διδασκαλίας, κοντά στην κύρια είσοδο.

Από περαιτέρω εξετάσεις στο χώρο εντοπίστηκε και δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος δεν εξερράγη και παραλήφθηκε για επιστημονικές εξετάσεις. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στην πόρτα, τα παράθυρα και τον εξοπλισμό της αίθουσας καθώς και σε παράθυρα της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, που βρίσκεται απέναντι. Οι εξετάσεις του ΤΑΕ Λεμεσού συνεχίζονται, ενώ το σχολείο δεν θα λειτουργήσει σήμερα.

Καταδικαστέα η εγκληματική ενέργεια εναντίον του δημοτικού σχολείου Ζακακίου λέει ο Σύνδεσμος Γονέων, την ώρα που οι εξετάσεις των αστυνομικών ανακριτών συνεχίζονται για να εξακριβωθούν τα κίνητρα των δραστών, οι οποίοι τοποθέτησαν δυο εκρηκτικούς μηχανισμούς, με μόνο τον ένα να εκρήγνυται.

“Καταδικάζουμε την οποιανδήποτε εγκληματική ενέργεια και είναι λυπηρό να έρχεσαι το πρωί στο σχολείο, να παίζει το κουδούνι και να μην βλέπεις τα μωρά να μπαίνουν στην τάξη”, ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του ΙΣΤΆ Δημοτικού Σχολείου Ζακακίου, Μιχάλης Σαββίδης.

Διαβάστε επίσης: Αεροδρόμιο “Μακεδονία” | Ευρείας κλίμακας άσκηση ετοιμότητας από το ΕΚΑΒ

Σε δηλώσεις του στη σκηνή, ο κ. Σαββίδης είπε πως δεν γνωρίζει κανένας τον λόγο για την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στο σχολείο, ούτε εάν σχετίζεται με τις διαμαρτυρίες των γονέων για τα νέα περιοριστικά μέτρα στα δημοτικά σχολεία.

“Δεν είχαμε οποιοδήποτε θέμα εμείς τις τελευταίες μέρες, ήταν ήρεμη η κατάσταση στο σχολείο μας”, ανέφερε και απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπλέκονται γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο σχολείο.

Όπως, εξάλλου, δήλωσε στη σκηνή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΑΔΕ Λεμεσού, Μαρίνος Βασιλείου, “σήμερα τα ξημερώματα κατά η ώρα 1.30 σημειώθηκε έκρηξη στην είσοδο αίθουσας διδασκαλίας του δημοτικού σχολείου Ζακακίου”.

“Στη σκηνή αφίχθηκαν μέλη της Αστυνομίας όπου την απέκλεισαν και διενήργησαν διάφορες εξετάσεις”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “όπως διαφάνηκε, η έκρηξη οφειλόταν σε μεταλλικό κυλινδρικό εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος τοποθετήθηκε στην είσοδο αίθουσας διδασκαλίας”.

Από την έκρηξη, συνέχισε, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές, τόσο στην αίθουσα όσο και σε παράθυρα εκκλησίας Αγίας Βαρβάρας, που βρίσκεται απέναντι από το σχολείο.

Διαβάστε επίσης: Λιμενικό Σώμα | Άσκηση Λεωφορειοπειρατείας στο Λιμάνι Πειραιά – VIDEO

Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκε και δεύτερο μεταλλικό κυλινδρικό αντικείμενο, το οποίο όπως φαίνεται πυροδοτήθηκε αλλά δεν εξερράγη και αναμένεται πως, μέσα από τις επιστημονικές εξετάσεις, θα δώσει κάποιες απαντήσεις για τα στοιχεία των δραστών.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο ο δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που εξερράγη, ο κ. Βασιλείου απάντησε πως “φαίνεται ότι το κυλινδρικό αντικείμενο είναι μεγάλο, αλλά δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τις ζημιές που μπορούσε να προκαλέσει αν τελικά κατάφερνε να εκραγεί αυτός ο μηχανισμός”.

Οι εξετάσεις, υπέδειξε, βρίσκονται στα αρχικά στάδια, θα εξεταστούν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, αξιολογούνται μαρτυρίες από γείτονες και περιοίκους και θα γίνουν οι απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις στα τεκμήρια που εντοπίστηκαν.

Πηγή: euronews.gr

Διαβάστε επίσης: Αστυνομία Κύπρου | Εντοπισμός χειροβομβίδας και εκρηκτικής ύλης

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΚΣΕΕΚ και Ινστιτούτο Κύπρου | Ημερίδα Δικτύωσης στον τομέα της Καινοτομίας – Συμμετοχή εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας

ΚΣΕΕΚ και Ινστιτούτο Κύπρου | Ημερίδα Δικτύωσης στον τομέα της Καινοτομίας – Συμμετοχή εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας

Δημιουργία συνεργειών για τη μεταφορά γνώσης και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα…

Pin It on Pinterest

Share This