ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους S-400, στο τελικό κείμενο αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ
Defence Redefined
Published on 04/12/2020 at 09:15

Πρόνοια, η οποία υποχρεώνει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, να επιβάλει στην Τουρκία κυρώσεις CAATSΑ, ένα μήνα μετά την υπογραφή του νόμου από τον Πρόεδρο, για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας του 2021 (NDAA 2021). Η μικτή επιτροπή που επιμελήθηκε τον συγκερασμό των δύο διαφορετικών κειμένων που υιοθέτησαν τον Ιούλιο η Βουλή και η Γερουσία, για το νόμο του Προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας του 2021 (NDAA 2021), συμπεριέλαβε την πρόνοια στο τελικό κείμενο.

Το τελικό κείμενο που συμφωνήθηκε στην μικτή επιτροπή αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής και της Γερουσίας, την επόμενη εβδομάδα κι αμέσως μετά θα σταλεί για υπογραφεί στον πρόεδρο Τραμπ.

Το Ιούλιο η Βουλή είχε συμπεριλάβει στο πλαίσιο του NDAA αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία, όχι όμως και η Γερουσία. Τελικά στην μικτή επιτροπή υποβλήθηκαν – και έγιναν δεκτές – προτάσεις από τον Γερουσιαστή Μενέντεζ που ενίσχυαν περαιτέρω το λεκτικό του κειμένου της Βουλής.

Η αναφορά προσδιορίζει ότι η προμήθεια από την τουρκική κυβέρνηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί σημαντική συναλλαγή, όπως περιγράφεται από το άρθρο 231 του CAATSA.

« Όχι αργότερα από 30 ημέρες μετά την ημέρα της έναρξης της ισχύος αυτού του νόμου, ο Πρόεδρος πρέπει να επιβάλει 5 ή περισσότερες κυρώσεις που περιγράφονται στο τμήμα 235 του CAATSA, σε σχέση με κάθε πρόσωπο που εν γνώσει του ενεπλάκη στην προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος S-400”.

 Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά από τη λήξη ενός έτους, ο Πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί. Οτι κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί. Και, ότι ο Πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία φέρεται να εκτόξευσε πυραύλους S-400 στην Σινώπη – Φωτογραφίες & VIDEO

Προέτρεψαν την Τουρκία να σταματήσει προκλητικές ενέργειες σε Αν. Μεσόγειο, επιβεβαιώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι απόψεις των ΗΠΑ για τις τουρκικές ενέργειες δεν έχουν αλλάξει και έχουν προτρέψει σε πολλές περιπτώσεις την Τουρκία να σταματήσει, μεταξύ άλλων, τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μιλώντας στην πρόσφατη σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα σε ό,τι αφορά την Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση του hellasjournal.com, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ήταν μία σημαντική ευκαιρία για ειλικρινείς κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις με τους πλέον στενούς συμμάχους και εταίρους.

 «Οι απόψεις μας σε σχέση με πρόσφατες τουρκικές ενέργειες δεν έχουν αλλάξει. Οι ΗΠΑ έχουν προτρέψει την Τουρκία σε πολλαπλές περιπτώσεις να επιλύσουν το θέμα των S-400, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν Σύρους μαχητές σε ξένες διαμάχες και να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην στρατηγική τους σχέση «με τη ΝΑΤΟΪκή σύμμαχο Τουρκία».

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο φέρεται να είπε στην παρέμβασή του στη Σύνοδο (η οποία διεξήχθη διαδικτυακά) ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της. Ο Μάικ Πομπέο φέρεται να υπογράμμισε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ενώ φέρεται να χαρακτήρισε την απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, «δώρο για τη Ρωσία» από ένα νατοϊκό σύμμαχο. Τέλος φέρεται να ζήτησε να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην απόκτηση S-400 από Τουρκία και υπενθυμίζουν την απειλή κυρώσεων

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This