Κυπριακό | Πρόθυμη να συνδράμει στις προσπάθειες του ΟΗΕ η Ρωσία
Defence Redefined
Published on 04/05/2024 at 14:08

Την προθυμία της Ρωσίας να συνδράμει τις προσπάθειες της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντηση των δύο στη Μόσχα. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, από ρωσικής πλευράς, εκφράστηκε η υποστήριξη στο έργο της κας Ολγκίν για τη συνδρομή στις διακοινοτικές επαφές. 

Τονίστηκε η θέση αρχών της χώρας υπέρ μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης του ζητήματος εντός του πλαισίου του διεθνούς νομικού πλαισίου, όπως αυτό έχει οριστεί στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς έξωθεν πίεση, με κομβικό ρόλο των ίδιων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και τις ανησυχίες τους, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία αν και τηρεί στάση αρχών, όπως και η ίδια την περιγράφει και αναφέρει η ΕΡΤ παραμένοντας προσηλωμένη στην διεθνή νομιμότητα και τα όσα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαιτούν, προκαλεί το τελευταίο διάστημα ανησυχία αλλά και εκνευρισμό στη Λευκωσία τόσο με την κατά καιρούς αμφίσημη ρητορική της όσο και με κινήσεις όπως το άνοιγμα “προξενείου” στα κατεχόμενα όπου διαμένουν παράνομα χιλιάδες Ρώσοι έχοντας αγοράσει, επίσης παράνομα, περιουσίες οι πλείστες σε γη Ελληνοκυπρίων προσφύγων.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Γκουτέρες – Τατάρ | Δεν έχει βρεθεί κοινό έδαφος για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό

Μάλιστα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είχε παραδεχτεί προ μηνών την παροχή όλων των σχετικών υπηρεσιών από το “προξενείο” στο “βόρειο τμήμα της Κύπρου”, όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα. Η Λευκωσία ενοχλήθηκε όμως περισσότερο όταν στις 15-17 Μαρτίου η Μόσχα προχώρησε στο άνοιγμα κάλπης στο “προξενείο” για τις Προεδρικές Εκλογές στη Ρωσία.

Οι σχέσεις Λευκωσίας – Μόσχας δεν περνούν την καλύτερή τους περίοδο και αυτό είναι κάτι που δεν κρύβεται με Ρώσους αξιωματούχους να εκφράζονται κατά καιρούς επιθετικά, όπως αναφέρει το CNN Greece. 

Στις αρχές Απριλίου η ρωσική Γενική Εισαγγελία απέστειλε αιτήματα στην Κύπρο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και Γαλλία και Κύπρο, σε σχέση με την οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της Ρωσίας ή εναντίον ρωσικών συμφερόντων στο εξωτερικό, ενώ το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί τις αντιδράσεις των τεσσάρων χωρών.

Η Λευκωσία, αν και προσπαθεί να ισορροπήσει με παρασκηνιακά διαβήματα και να χειριστεί τις ρωσικές κινήσεις με τη μέγιστη προσοχή, λόγω και της ιδιότητάς της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κρύβει τη δυσφορία της για τα όσα συμβαίνουν, αλλά και την ανησυχία της για τη στάση την οποία η Ρωσία μπορεί να ακολουθήσει στο Κυπριακό, δεδομένης και της στενότατης πια σχέσης της με την Άγκυρα.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό | Κολομβιανή διπλωμάτης η νέα απεσταλμένη του Γκουτιέρες στην Κύπρο

*Φωτογραφία αρχείου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This