Κυπριακό | Εποικοδομητική συνάντηση Ολγκίν – Χριστοδουλίδη
Defence Redefined
Published on 14/05/2024 at 08:46

Έκθεση προς τον Γενικό Γραμματέα του OHE θα συντάξει το επόμενο διάστημα η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, όπως ανακοίνωσε λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, στις δηλώσεις της διευκρίνισε ότι βρίσκεται προς το τέλος των όρων εντολής της και για το λόγο αυτό θα ετοιμάσει έκθεση την οποία θα παραδώσει στον Αντόνιο Γκουτέρες και αφού διαβουλευθούν, θα επιστρέψει στην Κύπρο.

Υπογράμμισε ότι στόχος της είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια μέχρι και την τελευταία στιγμή, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών στο Κυπριακό. Αυτή είναι και η επιθυμία, τόσο του κυπριακού λαού, όσον και των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα του Γενικού Γραμματέα, πρόσθεσε.

Η Μαρία Ολγκίν σημείωσε ότι είχε μια καλή συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και επεξήγησε πολλές από τις αποφάσεις τις οποίες άρχισε να λαμβάνει, επαναλαμβάνοντας την ίδια στιγμή, πως αυτό το οποίο πρέπει να γίνει, είναι οι ηγέτες να ακούσουν την κοινωνία των πολιτών.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να σπρώχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας πως ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την επίλυση του Κυπριακού.

Ακολούθως μετέβη στα κατεχόμενα όπου είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Αποχωρώντας η κυρία Ολγκίν δεν προέβη σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό | Πρόθυμη να συνδράμει στις προσπάθειες του ΟΗΕ η Ρωσία

Αργά το απόγευμα η προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ προέβη σε λεπτομερή απολογισμό του συνόλου των επαφών της για το κυπριακό στέλνοντας συγκεκριμένα μηνύματα.

Τόνισε ότι οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν το δίλημμα είτε διατήρησης του στάτους κβο, της ευκολότερης εναλλακτικής, ή της λήψης αποφάσεων για προώθηση μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου ορίζοντα με ισχυρότερες ευκαιρίες ομαλής οικονομικής ανάπτυξης.

Ύστερα από εξήντα χρόνια διαίρεσης ανέφερε η προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα δεν θα επιτευχθεί πρόοδος σε μόλις τέσσερις μήνες. Εξέφρασε έκπληξη για τη δημόσια απόρριψη της τριμερούς συνάντησης από τον Ερσίν Τατάρ γιατί όπως είπε θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία.

Για να εξευρεθεί τρόπος να προχωρήσουν μπροστά οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν και τη βούληση να εμπλακούν σε διάλογο πρόσθεσε η κύρια Ολγκίν.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει ευκαιρία προόδου με ισχυρή στήριξη από τη διεθνή κοινότητα. Η απόφαση τόνισε είναι στα χέρια των ηγετών οι οποίοι πρέπει να είναι θαρραλέοι.

Σε ότι αφορά κίνητρα προς τους τουρκοκύπριους για να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις σε συνάρτηση με όσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη εικόνα και γνωρίζει τι μπορεί να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό | Έπιασε “δουλειά” η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This