Κολομβία | Κλιμάκωση της σύγκρουσης στρατού με τους αντάρτες
Defence Redefined
Published on 14/10/2024 at 16:04

Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον ανταρτών του αποκαλούμενου Κεντρικού Γενικού Επιτελείου (Estado Mayor Central / EMC) – παράταξης διαφωνούντων των πρώην FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia / Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) – στην περιοχή Ελ Πλατεάδο της κεντρικής Κολομβίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Γουστάβο Πέτρο.

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Περσέας» ξεκίνησε τα ξημερώματα. Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν το πρωί, κατά τις οποίες οι αντάρτες του EMC χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροχήματα για να πλήξουν τα κυβερνητικά στρατεύματα. 

Στην περιοχή έχει αναπτυχθεί ισχυρή στρατιωτική δύναμη, με πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα, υποστηριζόμενη από ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

Τον Ιούλιο ο στρατός είχε εξαπολύσει επίθεση στην περιοχή μετά την επίθεση drone που στοίχισε τη ζωή σε ένα παιδί και προκάλεσε τον τραυματισμό έξι ανθρώπων.

Η κοινότητα Ελ Πλατεάδο αποτελεί προπύργιο του EMC στο φαράγγι Μικάι, όπου υπάρχουν πολλές καλλιέργειες κόκας και θεωρείται στρατηγικής σημασίας τοποθεσία για τα καρτέλ κοκαΐνης.

Οι αντάρτες του αποκαλούμενου Κεντρικού Γενικού Επιτελείου (Estado Mayor Central / EMC) – παράταξης διαφωνούντων των πρώην FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia / Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) – κάλεσαν τις διεθνείς αντιπροσωπείες να μην παραστούν στην 16η διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (COP16), που αρχίζει την 21η Οκτωβρίου στην πόλη Κάλι της νοτιοδυτικής Κολομβίας, λόγω της ευρείας κλίμακας επίθεσης που δέχονται τις τελευταίες ώρες από τον κολομβιανό στρατό.

Διαβάστε επίσης: Κολομβία | Τουλάχιστον 8 νεκροί σε αντιαντάρτικες επιχειρήσεις του στρατού – Διάσπαση του FARC

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This