Κλιμάκωση στον Λίβανο – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Κύπρου
Defence Redefined
Published on 20/09/2024 at 16:41

Ως αντίποινα για το σαμποτάζ των βομβητών της Χεζμπολάχ, που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, η Χεζμπολάχ προχώρησε σε επίθεση προς το Ισραήλ, καθώς όπως ανέφερε ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, το σαμποτάζ μπορεί να συνιστά κήρυξη πολέμου ενώ έκανε λόγο για τιμωρία. 

Συγκεκριμένα, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε περίπου 140 ρουκέτες προς τι Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός στρατός, προχώρησε σε πλήγματα στη Βηρυτό. Συγκεκριμένα, ο IDF ανακοίνωσε πως προχώρησε σε στοχευμένο πλήγμα στη Βηρυτό με στόχο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, χωρίς να κατονομάζει.

Μέσα μαζικής ενημέρωση από τον Λίβανο κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες. Αναμένεται να εξακριβωθεί το εύρος του πλήγματος αλλά και να αποκαλυφθεί ποιος ήταν ο στόχος των βομβαρδισμών.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ανάρτηση του στην αγγλική γλώσσα, σχετικά με την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ – Χεζμπολάχ, αναφέρει τα εξής: 

“Η Κύπρος παρακολουθεί στενά τις ανησυχητικές εξελίξεις στον γειτονικό Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή και είναι εξαιρετικά ανήσυχη.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλα τα μέρη να δείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση. Οι πολίτες πρέπει πάντα να προστατεύονται, σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Υποστηρίζουμε πλήρως τις συνεχιζόμενες προσπάθειες διαμεσολάβησης των εταίρων μας – τόσο όσον αφορά τη Γαλάζια Γραμμή (Blue Line) των ΗΠΑ και της Γαλλίας, όσο και τις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ με στόχο την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την έκρηξη ανθρωπιστική βοήθεια.

Επαναλαμβάνουμε ότι μια ευρύτερη κλιμάκωση στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα και ευρύτερες καταστροφικές συνέπειες.”

Διαβάστε επίσης: Λίβανος | Εκρήξεις βομβητών τραυματίζουν χιλιάδες – Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This