Ισραήλ | Προαναγγελία συνόδου Υπουργών Εξωτερικών των χωρών που υπέγραψαν τις “Συμφωνίες του Αβραάμ”
Defence Redefined
Published on 03/01/2023 at 16:52

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν δήλωσε χθες ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο με ομολόγους του των αραβικών χωρών, με τις οποίες το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνίες εξομάλυνσης σε μια διπλωματική προσπάθεια, που έγινε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ το 2020.

Ο Κοέν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα στην πιο δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί στο Μαρόκο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση δεν κατονομάζει άλλες χώρες. Το Ισραήλ στο παρελθόν ανέφερε το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν ως μέλη των συμφωνιών εξομάλυνσης, γνωστές ως “Συμφωνίες του Αβραάμ”.

Η επέκταση των συμφωνιών με άλλες χώρες δεν είναι θέμα για το “αν”, αλλά το “πότε”, είπε ο Κοέν, προσθέτοντας ότι οι δεσμοί του Ισραήλ με τους σημερινούς εταίρους απέφεραν 2,85 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικές συναλλαγές το 2022 και μια σημαντική συμβολή στην ασφάλεια και στην περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Νετανιάχου, που ξεκίνησε πλέον την έκτη πρωθυπουργική θητεία του, έχει εκφράσει την ελπίδα να εγκαθιδρύσει σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, η οποία συμμερίζεται τις ανησυχίες του Ισραήλ για το Ιράν. Αλλά το Ριάντ τηρεί ψυχρή στάση απέναντι σε μια εξομάλυνση των σχέσεων με το εβραϊκό κράτος ελλείψει προόδου στην προσπάθεια των Παλαιστινίων να αποκτήσουν κράτος.

Οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν στο Άμπου Ντάμπι την επόμενη εβδομάδα, είπε ο Κοέν.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Ισραήλ φιλοξένησε τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν, του Μαρόκου και της Αιγύπτου, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη σύνοδο κορυφής στη Νεγκέβ.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Συνεχάρησαν Νετανιάχου οι Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This