Ιράν | Φυλάκιση σε στρατιωτικούς για την κατάρριψη ουκρανικού Boeing
Defence Redefined
Published on 17/04/2023 at 09:19

Σε έως δέκα χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκαν την Κυριακή δέκα Ιρανοί στρατιωτικοί για το ρόλο που διαδραμάτισαν στην κατάρριψη ενός ουκρανικού Boeing κοντά στην Τεχεράνη τον Ιανουάριο του 2020.

Συγκεκριμένα, ο βασικός κατηγορούμενος, ο διοικητής του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Tor M-1, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών, επειδή αγνόησε τις εντολές της ιεραρχίας και κατέρριψε το αεροσκάφος. Οι υπόλοιποι εννέα καταδικάστηκαν σε ποινές από ένα μέχρι τρία χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με το Mizan Online.

Ο διοικητής ήταν εκείνος που εκτόξευσε δύο πυραύλους εναντίον της ουκρανικής πτήσης PS752 παραβαίνοντας τις εντολές και τις οδηγίες που είχε λάβει, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Μεταξύ αυτών, ήταν τέσσερις υπεύθυνοι του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, ένας διοικητής αεροπορικής βάσης και ένα στέλεχος του κέντρου ελέγχου.

Σημειώνεται πως η ταυτότητα των καταδικασθέντων παραμένει άγνωστη,

Υπενθυμίζεται ότι, στις 8 Ιανουαρίου 2020 οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν το αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση από την Τεχεράνη προς το Κίεβο. Οι 176 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους Ιρανοί και Καναδοί, αλλά και 11 Ουκρανοί εκ των οποίων τα 9 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία αυτή.

Τον Νοέμβριο του 2021 οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε η δίκη δέκα στρατιωτικών.

Τη νύχτα της τραγωδίας οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας του Ιράν ήταν σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας. Η Τεχεράνη είχε μόλις επιτεθεί σε μια βάση που χρησιμοποιούσε ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ, σε αντίποινα για τον θάνατο, πέντε ημέρες νωρίτερα, από αμερικανικό πλήγμα στη Βαγδάτη, του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, του αρχιτέκτονα της περιφερειακής στρατηγικής του Ιράν. 

Για τον λόγο αυτόν, οι ιρανικές αρχές ανέμεναν μια ενδεχόμενη αντίδραση εκ μέρους των ΗΠΑ.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, ο Πρόεδρος Τραμπ απειλεί το Ιράν

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This