Ιράν | Υπηρεσιακός πρόεδρος ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ – Πενθήμερο πένθος κήρυξε ο Χαμενεΐ
Defence Redefined
Published on 20/05/2024 at 17:58

O 68χρονος Μοχαμάντ Μοχμπέρ αναλαμβάνει προσωρινά προεδρικά καθήκοντα στο Ιράν, αφού επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί.

Ο Μοχμπέρ που μέχρι πρότινος ήταν πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, θα διατηρήσει το προεδρικό αξίωμα για 50 ημέρες, όπως ορίζει το άρθρο 131 του ιρανικού συντάγματος. Το άρθρο προβλέπει ότι σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης, αποπομπής, απουσίας ή ασθένειας που διαρκεί παραπάνω από δύο μήνες, τότε ο πρώτος αντιπρόεδρος έχει το δικαίωμα να αναλάβει χρέη προέδρου.

Ο Ανώτατος Ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επικύρωσε τον διορισμό του Μοχαμάντ Μοχμπέρ στην προεδρία του Ιράν. Ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι ο υπηρεσιακός πρόεδρος έχει μπροστά του 50 ημέρες για να οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές. Η διαδικασία θα γίνει σε συντονισμό με τους επικεφαλής της Δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ο Αλί Μπαγκερί αναλαμβάνει καθήκοντα υπηρεσιακού Υπουργού Εξωτερικών μετά τον θάνατο του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κήρυξε επίσης πενθήμερο εθνικό πένθος στη χώρα για την τραγωδία.

Ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας είναι ένα πρόσωπο που βρίσκεται στον στενό κύκλο του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Σύμφωνα με το Euronews, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ ήταν μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας που ταξίδεψε στη Μόσχα πριν από έξι μήνες και συμφώνησε στην παροχή πυραύλων και UAVs στον ρωσικό στρατό.

Το 2010 το όνομά του βρισκόταν στην “μαύρη” λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούσε άτομα και οντότητες στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις για εμπλοκή σε πυρηνικές ή βαλλιστικές πυραυλικές δραστηριότητες, ενώ δύο χρόνια αργότερα το όνομά του αφαιρέθηκε από τη λίστα αυτή.

Διαβάστε επίσης: Operation True Promise | Επίθεση του Ιράν με δεκάδες drones προς το Ισραήλ – Εκτόξευση και βαλλιστικών πυραύλων

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος του Ιράν γεννήθηκε στην Ντεζφούλ, στην επαρχία Χουζεστάν, και έχει αναλάβει πολλές υψηλόβαθμες θέσεις. Έχει διατελέσει επίσης επικεφαλής εταιρειών και από το 2007 προεδρεύει του Ιδρύματος της Τάξης του Ιμάμη (Setad), που διαχειρίζεται τις περιουσίες που κατασχέθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Όσον αφορά τον υπηρεσιακό ΥΠΕΞ, Ο 57χρονος Αλί Μπαγκερί συνδέεται με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για μεγάλο μέρος της πολιτικής του καριέρας και περιγράφει τον εαυτό του ως διπλωμάτη από τη δεκαετία του 1990.

Υπήρξε σφοδρός επικριτής της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 (το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης – JCPOA).

Ο Μπαγκερί έχει εμπλακεί αρκετές φορές σε διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης. Υπό τον πρώην πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, συμμετείχε σε απευθείας συνομιλίες με την αμερικανική αντιπροσωπεία, υπερασπιζόμενος την ταυτότητα της χώρας του, ενώ έχει συμμεριστεί δημόσια τη βαθιά δυσπιστία του Χαμενεΐ απέναντι στη Δύση, ιδίως στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Αποστολή στο Κίεβο κατασχεθέντων ιρανικών όπλων και πυρομαχικών που προορίζονταν για τους Χούθι

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This