Ιράν | Συλλήψεις για τις μαζικές δηλητηριάσεις
Defence Redefined
Published on 13/03/2023 at 13:50

Περισσότερες από 100 συλλήψεις έχουν γίνει στο Ιράν στο πλαίσιο της μυστηριώδους υπόθεσης των μαζικών δηλητηριάσεων μαθητριών, η οποία έχει συγκλονίσει τη χώρα, αναφέρει το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους υπόπτους αυτούς, οι οποίοι συνελήφθησαν σε αρκετές επαρχίες, μεταξύ των οποίων αυτή της Τεχεράνης και της Κομ, στο βόρειο Ιράν, του ανατολικού και του δυτικού Αζερμπαϊτζάν, στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν, ή ακόμη σε αυτές του Κουρδιστάν και του Χαμαντάν στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Ωστόσο, το υπουργείο διευκρίνισε ότι μεταξύ των συλληφθέντων, ορισμένοι είχαν εχθρικά κίνητρα που αποσκοπούσαν να σπείρουν κλίμα φόβου μεταξύ των μαθητών και να κλείσουν σχολεία. Επίσης το υπουργείο έκανε λόγο για πιθανούς δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφερόμενο στους “Μουτζαχεντίν του Λαού”, εξόριστη οργάνωση Ιρανών διαφωνούντων.

Στην ανακοίνωση του το υπουργείο εξέφρασε την ικανοποίησή του που ευτυχώς από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο αριθμός των περιστατικών μειώθηκε αισθητά και δεν έχουν υπάρξει νέες περιπτώσεις μαθητών που ασθένησαν.

Διαβάστε επίσης: Ταλιμπάν | Αναλαμβάνουν την λειτουργία της πρεσβείας του Αφγανιστάν στο Ιράν

Από τα τέλη Νοεμβρίου που ξέσπασε η υπόθεση αυτή, πολλά σχολεία, στην πλειονότητά τους θηλέων, έχουν αντιμετωπίσει ξαφνικές δηλητηριάσεις από αναθυμιάσεις, που έχουν προκαλέσει αδιαθεσία και λιποθυμίες και μερικές φορές ακόμη και τη νοσηλεία, μαθητών.

Οι αρχές αναφέρουν ότι έχουν καταγράψει συνολικά πάνω από 5.000 περιπτώσεις μαθητών, που επλήγησαν σε περίπου 230 σχολεία στις 25 από τις 31 επαρχίες της χώρας, αλλά  δεν έχουν ακόμη εντοπίσει το αέριο που χρησιμοποιήθηκε για τις επιθέσεις στα σχολεία.

Μετά τον πολλαπλασιασμό των περιπτώσεων, γονείς μαθητών και κατοίκων κινητοποιήθηκαν για να εκφράσουν την ανησυχία τους και για να ζητήσουν από τις αρχές να αναλάβουν δράση. Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για σκόπιμες επιθέσεις με “χημικές ενώσεις”, που τους προκάλεσαν εμετό, ζάλη και καΙ έξαψη. 

Οι δηλητηριάσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, με φόντο τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα μετά το θάνατο της Μαχσα Αμινι ενώ είχε συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε καλα τη μαντίλα της.

Στις 6 Μαρτίου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε απευθυνθεί στον κόσμο, ζητώντας την επιβολή σοβαρών ποινών, έως και της θανατικής ποινής, σε αυτούς που θα κριθούν υπεύθυνοι για τις δηλητηριάσεις αυτές, τις οποίες χαρακτήρισε ασυγχώρητα εγκλήματα.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Η Τεχεράνη ξεκίνησε την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This