Ιράν | Επιτυχής εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου
Defence Redefined
Published on 26/05/2023 at 19:00

Το Ιράν εκτόξευσε επιτυχώς βαλλιστικό πύραυλο χθες Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, σύμφωνα με αναφορές από κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

Η εκτόξευση έλαβε χώρα δύο ημέρες αφότου ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ εξέφρασε την προοπτική δράσης εναντίον του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Το Ιράν, το οποίο έχει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα πυραύλων στη Μέση Ανατολή, ισχυρίζεται ότι τα όπλα του δύνανται να φτάσουν στις βάσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και της Ευρώπης, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα αναπτύξει περαιτέρω το αμυντικό πυραυλικό της πρόγραμμα.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε λίγα δευτερόλεπτα πλάνα από αυτό που ανέφερε ότι ήταν η εκτόξευση της αναβαθμισμένης έκδοσης του ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου Khoramshahr 4 με βεληνεκές 2.000 χλμ, ικανού να μεταφέρει πολεμική κεφαλή 1.500 κιλών. Μάλιστα, η ταχύτητα του τακτικού πυραύλου υψηλής κινητικότητας μπορεί να φτάσει τα 16 Mach εκτός της ατμόσφαιρας και τα 8 Mach εντός της ατμόσφαιρας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι ο πύραυλος υγρού καυσίμου ονομάστηκε “Kheibar”, μια αναφορά σε ένα εβραϊκό κάστρο που είχε καταληφθεί από μουσουλμάνους πολεμιστές στις πρώτες ημέρες του Ισλάμ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι η ανάπτυξη και η διάδοση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και παραμένει μια σημαντική πρόκληση για τη μη διάδοση με την Τεχεράνη να ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα έχει καθαρά αμυντικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα. 

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Προμήθεια ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This