ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Την εκτίμηση ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών συνάγουν ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου και πως θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία, η οποία θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέφρασε ο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας δήλωσε μετά το πέρας της συζήτησης για την Τουρκία ότι “στο Συμβούλιο σήμερα έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου, αντίθετα συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο που είναι παντελώς απαράδεκτο, την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια”.
“Σημειώνω ότι η UNCLOS, η σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου, την έχει επικυρώσει η ίδια η ΕΕ, άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης. Από εκεί και πέρα κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο αρχηγών αυτή την εβδομάδα” είπε.
Διαβάστε επίσης: Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους S-400, στο τελικό κείμενο αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10-11 Δεκεμβρίου, το οποίο θα επανέλθει στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2020. Οι Υπουργοί θα ενημερωθούν αλλά δεν θα λάβουν αποφάσεις και δεν αναμένεται να εκδώσουν συμπεράσματα για το θέμα. Οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Νωρίτερα, κοινοτικός αξιωματούχος που είχε αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο για την επικείμενη συνεδρίαση, δήλωσε ότι για την Τουρκία θα γίνει μια προκαταρκτική συζήτηση για το πως βλέπουν τα Κράτη Μέλη την κατάσταση. Όπως είπε “είναι προφανές ότι μετά τον Οκτώβρη και την προσφορά θετικής ατζέντας, η συμπεριφορά της Τουρκίας δε συνάδει με τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή της”.
“Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα κάνει τη Δευτέρα μια καταγραφή, το πλαίσιο είναι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Οκτωβρίου, οι 27 θα εξετάσουν τι θα πρέπει να γίνει, οι ΥΠΕΞ θα ανταλλάξουν απόψεις”, δήλωσε και υπενθύμισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει ετοιμάσει εδώ και καιρό επιλογές και εναπόκειται στους ηγέτες να αποφασίσουν.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα κράτος μέλος που να μη δέχεται την καταγραφή ότι η κατάσταση από τον Οκτώβριο δεν έχει βελτιωθεί, καθώς “η Τουρκία δεν απάντησε στη θετική πρόσκληση των 27”. Οι επιλογές, είπε, είναι πολλές και “θα δούμε τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες”.
Επεσήμανε δε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, “την καλούμε διαρκώς σε θετικά βήματα σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο, Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ”. “Αυτή η αλλαγή δεν ήρθε, δεν άλλαξε πολιτική, αυτή είναι η πραγματικότητα” είπε.
Διαβάστε επίσης: Διαψεύδει το ελληνικό ΥΠΕΞ τουρκικά δημοσιεύματα για αναφορά Δένδια σε ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ
Ο κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε ωστόσο ως θετική την απόσυρση του Oρούτς Ρέις και τις διερευνητικές επαφές για μελλοντική διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού, όμως επεσήμανε ότι το πόσο θα βαρύνουν θα εξαρτηθεί από τους ηγέτες. Είπε ότι είναι σημάδια και θα αναγνωστούν στο ευρύτερο πλαίσιο.
Σε σχέση με τις επιδιώξεις της Ελλάδας, η διπλωματική πηγή δήλωσε ότι γίνονται επαφές και σε επίπεδο πρωτευουσών και τηλεδιασκέψεις με τον Πρόεδρο Μισέλ. Το βέβαιο είναι ότι η οποιαδήποτε συζήτηση περί θετικής ατζέντας με την Τουρκία είναι “εκτός τόπου και χρόνου”, επεσήμανε. “Ενδιαφερόμαστε για μια καλή σχέση, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα έχει συμπεριφορά που συνάδει με αυτή τη σχέση”, τόνισε. Σημείωσε δε ότι η προσφορά της ΕΕ, μένει στο τραπέζι, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Ανέφερε δε ότι ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η ελληνική θέση είναι βασισμένη στο διεθνές Δίκαιο και τη Χάγη, τη σύμβαση UNCLOS. Έκανε ακόμα λόγο για “μουδιασμένο το κλίμα” μετά την επίσκεψη του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, στις Βρυξέλλες και τα περιστατικά με την νηοψία, τις δηλώσεις και τα διαβήματα.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία κάποιοι θα πουν ότι το Ορούτς Ρέις αποσύρθηκε, δεν βγήκε καινούργια Νavtex”, δήλωσε και προσέθεσε ότι “εκεί η κυπριακή πλευρά θα πει ότι στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένουν δύο γεωτρύπανα”.
Ο ίδιος θεώρησε πιθανό να ικανοποιηθεί κυπριακό αίτημα για πρόσθετες καταχωρήσεις, καθώς και ένα καθεστώς κυρώσεων παρόμοιο με της Κύπρου και για Ελλάδα, ωστόσο αναζητείται τρόπος, γιατί δεν υπάρχουν γεωτρήσεις στην Ελλάδα. Εκτιμά δε ότι ένα βήμα παραπάνω θα μπορούσε να είναι να υπάρξει εντολή προς τον Μπορέλ για να ετοιμάσει γραπτώς τις επιλογές (και τις κυρώσεις) καθώς μέχρι τώρα είχε προφορική εντολή από το Gymnich στο Βερολίνο.
Διαβάστε επίσης: Στόλτενμπεργκ | Είναι σημαντικό, όταν υπάρχουν διαφορές μεταξύ συμμάχων να βρίσκουμε θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση
Η διπλωματική πηγή τόνισε ότι “οι κυρώσεις για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι στρατηγικός στόχος να τιμωρήσουμε την Τουρκία, αλλά να συνεργαστούμε”. “Εικάζω ότι θα τεθεί και το θέμα του εμπάργκο όπλων. Τι κάνουμε όταν μια χώρα της ΕΕ πουλάει όπλα σε κράτος που απειλεί” διερωτήθηκε.
Ωστόσο ο κοινοτικός αξιωματούχος νωρίτερα είχε ξεκαθαρίσει ότι ελληνικό ή άλλο αίτημα για νέο εμπάργκο σε επίπεδο ΕΕ δεν υπάρχει, υπάρχει ελληνικό αίτημα προς συγκεκριμένα κράτη μέλη. Η ΕΕ εξάλλου έχει συντονισμένο διακυβερνητικό εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από τις 19 Νοεμβρίου 2019, με αφορμή την επέμβαση στη Συρία.
Η ελληνική διπλωματική πηγή εκτιμά ότι και η αναστολή της τελωνειακής ένωσης θα μπορούσε δυνητικά να είναι μία από τις επιλογές που θα προτείνει ο Μπορέλ – κάτι που ωστόσο απορρίπτουν οι κοινοτικές υπηρεσίες και νομικοί κύκλοι της Κομισιόν και των Κρατών Μελών.
Κάνοντας μια καταγραφή των θέσεων των ΚΜ, η ελληνική διπλωματική πηγή ισχυρίστηκε ότι Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Μάλτα δεν επιθυμούν κυρώσεις, η Πορτογαλία δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί για το ζήτημα, ενώ από την άλλη, Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Σλοβακία είναι υπέρ μιας σκληρής απάντησης, αλλά και Βέλγιο και Ιρλανδία θεωρούν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι ανεκτή. Σημείωσε τέλος ότι Δανία, Εσθονία, Σουηδία και Βαλτικές χώρες είναι αδιάφορες για το θέμα.
Διαβάστε επίσης: Μπελάς για τη Γαλλία ο Μακρόν, λέει ο Ερντογάν
Τσαβούσογλου: “Η Ελλάδα είναι η αιτία του προβλήματος στην αν. Μεσόγειο”
Η Ελλάδα είναι η αιτία του προβλήματος στην ανατολική Μεσόγειο υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ είπε ότι για τη διάσκεψη που προτείνει η Τουρκία για την ανατολική Μεσόγειο εισηγούνται τη συμμετοχή όχι μόνο των χωρών της ανατολικής Μεσογείου αλλά και των χωρών που έχουν εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε ομιλία του στο εργαστήρι Ανατολικής Μεσογείου που διοργάνωσαν το Διεθνές Συμβούλιο Πανεπιστημίων και το Πανεπιστήμιο Μεσογείου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι όλες οι εκκλήσεις της Τουρκίας ήταν για να διαμοιραστεί δίκαια ο πλούτος στην ανατολική Μεσόγειο και να διασφαλιστεί η ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή. Υποστήριξε ότι παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας, συνεχίστηκαν οι μονομερείς εργασίες. “Το 2011 υπογράψαμε συμφωνία με την ‘τδβκ’, μετά συνεχίσαμε τις δικές μας δραστηριότητες. Μόλις ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις στις περιοχές που μας αδειοδότησε η ΄τδβκ’-ψευδοκράτος- και το 2018 με το δικό μας γεωτρύπανο, χάλασε ο κόσμος. Δημιούργησαν την εντύπωση ότι ‘η Τουρκία μέσα σε μια μέρα έφερε τα πλοία της και ξεκίνησε το πρόβλημα’. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι. Ποια είναι η αιτία αυτού του προβλήματος; Η Ελλάδα”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, οι αξιώσεις της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. “Η Ελλάδα θέλει υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων χλμ για ένα νησάκι 10 τ. χλμ. το Καστελόριζο, που βρίσκεται κάτω από τη μύτη μας απέναντι από το Κας. Αυτό σε ποιο διεθνές δίκαιο υπάρχει; Όταν το λέμε αυτό στους Έλληνες λένε ‘ας ξεκινήσουμε από κάπου και μετά βρισκόμαστε στη μέση’. Που θα βρεθείς μετά από ένα τέτοιο μαξιμαλιστικό βήμα; Όπως έχει πει ο Πρόεδρός μας πρέπει να δει κανείς ότι δεν ωφελούν οι χάρτες και οι εργασίες που προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “παρόλο που έχουμε αλλάξει τις ισορροπίες και στην Κύπρο, στο ζήτημα του Αζερμπαϊτζάν και στη Λιβύη, λέμε ελάτε να βρούμε λύση μαζί. Αν υπάρχει πλούτος να τον διαμοιραστούμε. Να λύσουμε τα προβλήματα δια της διπλωματίας, με πολιτικές μεθόδους”. Ισχυρίστηκε ότι αυτός είναι ο λόγος που ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε στην ΕΕ την διοργάνωση κοινής διάσκεψης. “Εμείς προτείναμε τη συμμετοχή όχι μόνο των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, όχι μόνο των χωρών με ακτογραμμές γύρω από όλη την Μεσόγειο, αλλά και τις χώρες που έχουν εταιρείες σε αυτή την περιοχή. Τώρα εργαζόμαστε με την ΕΕ γι αυτή τη διαδικασία. Σε τελική ανάλυση εμείς ξέρουμε να βαδίζουμε σε κάθε οδό, είμαστε ισχυροί και στο πεδίο της δράσης και στο τραπέζι. Και λέγοντας ότι είμαστε πολύ ισχυροί στο πεδίο της δράσης και στο τραπέζι και στην Λιβύη και στην ανατολική Μεσόγειο, δεν είμαστε της προσέγγισης τα θέλουμε όλα εμείς. Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη της Αρμενίας. Θα ωφελήσει και τον λαό της Αρμενίας. Επομένως εμείς είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού”, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός.
Διαβάστε επίσης: Κομισιόν | “Το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ για την Τουρκία είναι ξεκάθαρο”
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
Αυστραλός αιχμάλωτος πολέμου στην Ουκρανία – Μόσχα και Καμπέρα σε επαφή
Η Καμπέρα βρίσκεται σε επαφή με τη Μόσχα αφού κυκλοφόρησε βίντεο που εικονίζει Αυστραλό, που πολεμούσε στην Ουκρανία…
Απώλειες για τη Βόρεια Κορέα στην Ουκρανία | 1.100 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί
Βαριές είναι οι απώλειες της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί…
Συρία | Νέος υπουργός Άμυνας ο Μουρχάφ Αμπού Κάσρα
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας διόρισαν τον Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, μια προβεβλημένη προσωπικότητα στους κόλπους των ανταρτών…
Χριστουγεννιάτικες ευχές από την Εθνική Φρουρά και την ΕΛΔΥΚ – Επισκέψεις σε στρατόπεδα και φυλάκια
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς…
Αυστραλός αιχμάλωτος πολέμου στην Ουκρανία – Μόσχα και Καμπέρα σε επαφή
Η Καμπέρα βρίσκεται σε επαφή με τη Μόσχα αφού κυκλοφόρησε βίντεο που εικονίζει Αυστραλό, που πολεμούσε στην Ουκρανία…
Φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ | Κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας μετά την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα
Τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024, η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΣΠΕΤΣΑΙ κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ), περατούμενης της συμμετοχής…
Απώλειες για τη Βόρεια Κορέα στην Ουκρανία | 1.100 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί
Βαριές είναι οι απώλειες της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί…
ΤΗΕΟΝ INTERNATIONAL | Πρόβλεψη για συνεχή δυναμική ανάπτυξη για το οικονομικό έτος 2025 με υψηλό περιθώριο κερδοφορίας
Η THEON INTERNATIONAL PLC (THEON) ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για το οικονομικό έτος 2025. Τα έσοδα αναμένεται να…
Ουκρανία | Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία με Patriot, IRIS-T, άρματα Leopard και οχήματα Caracal
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 2 εκτοξευτές πυραύλων Patriot…
0 Σχόλια