ΕΚΑΒ | Αυτό είναι το σχέδιο ενίσχυσης – Πώς θα συμβάλει ο στρατός και η πυροσβεστική
Defence Redefined
Published on 03/07/2023 at 14:30

Οι αλλαγές, αλλά και η αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), είναι στους βασικούς στόχους της νέας κυβέρνησης, ειδικά μετά τα τραγικά γεγονότα των προηγούμενων εβδομάδων, όπου ασθενείς πέθαναν επειδή περίμεναν το ασθενοφόρο.

Όπως ανακοινώθηκε, Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να καλύψουν τα κενά των μεγάλων ελλείψεων στο ΕΚΑΒ με επιστράτευση μικτών πληρωμάτων ασθενοφόρων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, άντρες από Στρατό και Πυροσβεστική πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως οδηγοί ασθενοφόρων με στόχο να βγουν στον δρόμο περισσότερα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, αλλά και των κέντρων υγείας.

Το μοντέλο αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, εκεί δηλαδή που υπάρχουν τα πιο σοβαρά προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού σε ολόκληρη τη χώρα να παραμένει μεγάλο αγκάθι για το σύστημα υγείας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του πρωθυπουργού για την κάλυψη των κενών του ΕΚΑΒ είναι να επιστρατευτούν οδηγοί οχημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι θα τεθούν στη διάθεση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Με τη συμμετοχή τους θα καταρτιστούν νέα μηνιαία οργανογράμματα για την κίνηση των ασθενοφόρων σε Κέντρα Υγείας και Πολυϊατρεία νησιών και παραμεθόριων περιοχών.

Είναι ο μοναδικός τρόπος, όπως λένε οι ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας, να καλυφθούν μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου με ασφάλεια τα κενά αυτά, ώστε να λειτουργήσουν σε 24ωρες κυλιόμενες βάρδιες ασθενοφόρα που βρίσκονται παροπλισμένα ή υπολειτουργούν εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης τους από διασώστες και πληρώματα.

Στρατός και πυροσβεστικό σώμα διαθέτουν ικανό αριθμό ειδικά εκπαιδευμένων οδηγών οχημάτων, ώστε να υπάρξει κάλυψη των πολύ επίκαιρων εκτάκτων κοινωνικών αναγκών.

Διαβάστε επίσης: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος | Άφιξη των 2 Beechcraft για το ΕΚΑΒ – Δωρεά ύψους €16 εκατομμυρίων

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, το επιχειρησιακό σχέδιο είναι σχεδόν άμεσα εφαρμόσιμο, καθώς απαιτεί την αναπροσαρμογή ενός υπάρχοντος νόμου, που ψηφίστηκε αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Πρόκειται για τον Ν. 4368/2016 (ΦΕΚ Α 21/21-2-2016), ο οποίος στο άρθρο 78 προβλέπει πως στις περιοχές όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας, τα οποία δεν διαθέτουν προσωπικό για τη λειτουργία των ασθενοφόρων τους ή που το προσωπικό τους δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη μεταφοράς ασθενών, δύναται να χρησιμοποιηθεί, είτε προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος, είτε προσωπικό των Ο.Τ.Α. που να οδηγεί τα ασθενοφόρα που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας, κατόπιν αιτήματος.

Στο σήμερα, το “προσωπικό των ΟΤΑ” αναμένεται να αντικατασταθεί από τους οδηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Το προσωπικό αυτό, πρέπει να διαθέτει επαγγελματική άδεια οδήγησης και να έχει εκπαιδευτεί ταχύρρυθμα σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.

Η διακομιδή των ασθενών θα γίνεται με συνοδεία υγειονομικού προσωπικού από το αντίστοιχο Κέντρο Υγείας, αναφέρεται στον νόμο. Περαιτέρω λεπτομέρειες για την εκπαίδευση των πληρωμάτων αυτών αναμένεται να ρυθμιστούν με εγκύκλιο του ΕΚΑΒ σε συνεργασία με το Αρχηγείο του Π.Σ. και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε επίσης: Αεροδρόμιο “Μακεδονία” | Ευρείας κλίμακας άσκηση ετοιμότητας από το ΕΚΑΒ

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ασθενοφόρα με τα μεικτά πληρώματα ανήκουν στα Κέντρα Υγείας των νησιών, όμως το ΕΚΑΒ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης τους και ασκεί όλες τις ενέργειες ελέγχου και συντονισμού και ιδιαίτερα σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μια “πυροσβεστική” παρέμβαση για την τακτοποίηση του προβλήματος. Η λύση αυτή θα ενεργοποιηθεί σε μικρά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες δεν φτάνουν εύκολα τα ασθενοφόρα και τα πληρώματα των 12 Παραρτημάτων του ΕΚΑΒ (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Καβάλα, Ιωάννινα, Λαμία, Αλεξανδρούπολη, Τρίπολη, Κοζάνη και Μυτιλήνη) και οι επιμέρους Τομείς του.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί οι ένστολοι στρατιώτες και πυροσβέστες οδηγοί να δώσουν μια πολύτιμη εναλλακτική λύση, και να σηκώσουν τα βάρη άλλων εργαζόμενων οδηγών των Κέντρων Υγείας, που παραμένουν εδώ και μήνες ολομόναχοι καλύπτοντας 24ωρες βάρδιες σε on call (από το τηλέφωνο) εφημερίες ετοιμότητας.

Οι οδηγοί αυτοί θα συνοδεύονται από νοσηλευτές και γιατρούς των Κέντρων Υγείας, που είναι ούτως ή άλλως σε 24ωρη λειτουργία.

Διαβάστε επίσης: Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This