ΕΕ | Επίσημη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία την Τρίτη
Defence Redefined
Published on 23/06/2024 at 13:53

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, που συνήλθαν στο Λουξεμβούργο, ενέκριναν επισήμως το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες, επιβεβαιώνοντας την συμφωνία επί της αρχής των πρεσβευτών τους την περασμένη εβδομάδα.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων την Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξαν τον δρόμο για την διεξαγωγή ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες τον Δεκέμβριο 2023. Όμως η Ουγγαρία φρέναρε μέχρι σήμερα την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε στις 7 Ιουνίου ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία έχουν εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων.

Η Κομισιόν είχε ζητήσει από το Κίεβο την λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την κυριαρχία των ολιγαρχών. Η Κομισιόν ζήτησε επίσης την λήψη μέτρων υπέρ των μειονοτήτων, ένας από τους όρους που έθετε η Βουδαπέστη εξαιτίας της παρουσίας ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε το στάτους της υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία τον Ιούνιο 2022, σε μία υψηλής σημασίας συμβολική κίνηση, λίγους μήνες μετά τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Μόσχα, και στην Μολδαβία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαιρέτισε την προβλεπόμενη για την ερχόμενη εβδομάδα έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την ΕΕ, που θα σημάνει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας ενσωμάτωσης του Κιέβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες από: Euronews

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Η νέα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών μοιάζει αληθινή… αλλά δεν είναι

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This