ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Δένδιας και Χίτον – Χάρις | Το Κυπριακό, η τουρκική στάση, το Ουκρανικό και η συνεργασία ΗΒ – Ελλάδας στην ατζέντα
Defence Redefined
Published on 08/02/2022 at 11:43

Εκτενή συζήτηση για θέματα διεθνούς και διμερούς ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίων το Κυπριακό είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Φόρειν Όφις στο Λονδίνο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Κρις Χίτον-Χάρις.

Αναφορικά με το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο κ. Δένδιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στάση της Τουρκίας και εξέθεσε λεπτομερώς τις ελληνικές θέσεις στον κ. Χίτον-Χάρις, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ως προς την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας σημείωσε την ανάγκη προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών, καθώς και τη σημασία διατήρησης διαύλων επικοινωνίας με τη Μόσχα. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη τη Μόσχα θα επισκεφθεί η Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, που πλέον αναρρώνει από τον κορονοϊό. 

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε παράλληλα την ανάγκη προστασίας των ομογενών στην Ουκρανία, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μαριούπολη. 

Οι Δένδιας και Χίτον-Χάρις έθιξαν επίσης τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη μετά το Brexit εποχή. Συζήτησαν, εξάλλου, τη στενότερη διμερή συνεργασία που προνοεί το Μνημόνιο Κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο που υπέγραψε ο κ. Δένδιας με την κ. Τρας στο Φόρεϊν Όφις τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Βρετανός Υφυπουργός Ευρώπης εξέφρασε μέσω Twitter τη χαρά του για τη συνάντηση προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, όπως το ουκρανικό και “η συνέχιση της προώθησης των δεσμών ΗΒ – Ελλάδας υπό το πλαίσιο που υπογράψαμε τον Οκτώβριο”.

Ο κ. Δένδιας θα ταξιδέψει την Τρίτη στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με διπλά διαπιστευμένους πρέσβεις δεκάδων χωρών, κυρίως της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για την εκλογή σε θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας ΗΕ για τη διετία 2025-2026.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Τζινπίνγκ – Πούτιν σήμερα στο Πεκίνο

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This