Γερμανία | Καλεί τα Σκόπια να τροποποιήσουν το Σύνταγμα τους
Defence Redefined
Published on 24/03/2023 at 16:20

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε τα Σκόπια να τροποποιήσουν το Σύνταγμα τους, προκειμένου να συνεχίσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Τα Σκόπια καλούνται να τροποποιήσουν το Σύνταγμα τους,προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα, ως προϋπόθεση για να άρει η Βουλγαρία το βέτο για το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων των Σκοπίων με την ΕΕ.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογο τής της Μπουγιάρ Οσμάνι, σημείωσε ότι οι συνταγματικές τροποποιήσεις πρέπει να έρθουν το συντομότερο δυνατό στη Βουλή των Σκοπίων, προκειμένου να ανοίξουν τα διαπραγματευτικά κεφάλαια τον Δεκέμβριο και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, να μπορέσει η χώρα επιτέλους να γίνει μέλος της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε και θα κρατήσει τον λόγο της, αλλά το βήμα που πρέπει να γίνει τώρα είναι η υιοθέτηση των συνταγματικών τροποποιήσεων, σημείωσε η Αναλένα Μπέρμποκ, προσφέροντας τη γερμανική υποστήριξη, αλλά και τη στήριξη της ΕΕ για την ταχύτερη δυνατή πρόοδο της χώρας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η Βουλγαρία παρεμπόδιζε επί σχεδόν δύο χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ με την προϋπόθεση ότι τα Σκόπια θα προχωρήσουν σε τροποποίηση του Συντάγματος τους, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα. 

Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης των Σκοπίων, του δεξιού VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Για την τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στα Σκόπια, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,19% του πληθυσμού της χώρας, στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βουλγάρων στα Σκόπια είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Βουλγαρία | Άρση του βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ – Σκόπια

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This