ΓΕΕΘΑ | Εγκαίνια του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους στο Στρατόπεδο “ΠΑΠΑΓΟΥ” – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 30/11/2023 at 12:13

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, και παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη ως εκπροσώπου του Προέδρου της Κυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, και του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους στο Στρατόπεδο “ΠΑΠΑΓΟΥ”.

Η κατασκευή του Μνημείου υλοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και αποτελεί την ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης προς τις γενιές των Ηρώων, οι οποίοι αφιέρωσαν την ζωή τους στον βωμό της ελευθερίας και της υπεράσπισης των ιδανικών της Πατρίδος μας, προσδίδοντας την πρέπουσα αξία και τιμή στην θυσία τους. 

Τα ονόματα των 121.692 ιστορικώς καταγεγραμμένων Πεσόντων στα πεδία των μαχών, θα κοσμούν εφεξής τις περίοπτες επιτύμβιες στήλες του Μνημείου, αποτελώντας αιώνια υπενθύμιση της ιερής και ένδοξης παρακαταθήκης που κληροδότησαν με τις ηρωικές τους πράξεις στις επόμενες γενιές.

Το εξαιρετικά καλαίσθητο και επιβλητικό Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, το οποίο αποτελεί το μοναδικό στο είδος του, στο οποίο αναγράφεται το σύνολο των υπέρ Πατρίδος Πεσόντων, αναδεικνύει την θυσία τους ως φάρο χρέους και ευθύνης και συνιστά παράλληλα διαρκή υπενθύμιση του μεγαλείου των πράξεων τους, όπως επίσης και διαχρονική έμπνευση για την εκπλήρωση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Μνημείου αποτελούν ο βωμός, στον οποίο θα καίει άσβεστη η αιώνια φλόγα στην μνήμη των Αθανάτων, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο τον διαχρονικό σεβασμό στους Πεσόντες και το άσβεστο πάθος για προσφορά στην Πατρίδα, καθώς και ο ιστός της Σημαίας, προς τον οποίον προοπτικά και νοητά καταλήγουν όλες οι επιτύμβιες πλάκες με τα ονόματα των υπέρ Πατρίδος Πεσόντων Ηρώων, οι οποίοι κατ’ αυτόν τον τρόπο “ατενίζουν” τρόπον τινά το ιερό σύμβολο της Ελλάδος για το οποίο προσέφεραν την ζωή τους.

Διαβάστε επίσης: Naval Group | Οι ευχές για την γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων με άρωμα FDI HN – VIDEO

Επισημαίνεται ότι πέραν του έντονα συμβολικού χαρακτήρα του Μνημείου, η λειτουργικότητα αποτέλεσε επίσης καθοριστικό παράγοντα καθόλη την διάρκεια κατασκευής του. Η θέση του εξόχως και έντονα συμβολικού και μοναδικού αυτού Μνημείου επελέγη να είναι στην κεντρική είσοδο του Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΓΟΥ», ώστε αφενός να αποτελεί τον χώρο απόδοσης τιμών από τους επίσημους προσκεκλημένους της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας και αφετέρου να είναι εύκολα προσβάσιμο διότι πολύ σύντομα θα καταστεί επισκέψιμο για το ευρύ κοινό (ιδιώτες, σχολεία, φορείς κλπ).

Η εκδήλωση περιλάμβανε την κοπή κορδέλας και την αφή της Φλόγας του Μνημείου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ κατά την διάρκειά της χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην ιστορική, εμβληματική, ιερή και συγκινητική περίσταση της ημέρας των εγκαινίων του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους όπως το ονομάτισε, με την οποία αποδίδεται ο ελάχιστος οφειλόμενος φόρος τιμής στους Ήρωες Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, Στρατιώτες, Ναύτες και Σμηνίτες, που με την υπέρτατη θυσία τους εξασφάλισαν την ελευθερία της Πατρίδος και την τιμή των Ελληνικών όπλων.

Τόνισε ότι τα 121.692 ονόματα των καταγεγραμμένων Πεσόντων στα πεδία των μαχών, θα αποτελούν μια διαχρονική υπενθύμιση της ιστορικής κληρονομιάς και της ευθύνης για την εξασφάλιση στο ακέραιο κάθε σπιθαμής ελληνικού εδάφους, δηλώνοντας ιδιαίτερα περήφανος που το συγκεκριμένο έργο υψηλού συμβολισμού το οποίο οραματίστηκε, περατώθηκε και παραδόθηκε στις επόμενες γενιές, επί των ημερών του στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ξεχωριστή μνεία έκανε σε όσους συνεισέφεραν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ανέγερση του Μνημείου και ιδιαίτερα στην κ. Αθηνά Τσούνη, κόρη του αείμνηστου Υποστρατήγου Επί Τιμή Ιάκωβου Τσούνη, η οποία αποδέχτηκε την πρότασή του, ώστε το σημαντικό χρηματικό ποσό που διέθεσε ο εκλιπών πατέρας της για την βελτίωση και εκ βάθρων ανακαίνιση του γραφείου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, να διατεθεί για την ανέγερση του Μνημείου, όπως και στον Όμιλο FHL KIRIAKIDIS GROUP για την σημαντική χορηγία και συμβολή στον καλλωπισμό του Μνημείου.

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΘΑ | Εκδηλώσεις Εορτασμού Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This