Αρμενία – Τουρκία | Ο σεισμός “ανοίγει” τα σύνορα μετά από 35 χρόνια
Defence Redefined
Published on 12/02/2023 at 12:59

Μια συνοριακή πύλη ανάμεσα στους μακροχρόνιους εχθρούς, την Τουρκία και την Αρμενία, άνοιξε για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια, ώστε να επιτραπεί η μεταφορά της βοήθειας προς τα θύματα του φονικού σεισμού στην Τουρκία και στη Συρία, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και επιβεβαίωσε ένας διπλωμάτης.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας για την Αρμενία, ο Σερντάρ Κιλίτς, ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες από φορτηγά που διασχίζουν το σημείο ελέγχου Αλικάν στην τουρκική πλευρά του ποταμού Αράς, ο οποίος χωρίζει τις δύο χώρες.

Ο Κιλίτς ευχαριστώντας Αρμένιους αξιωματούχους είπε ότι πάντα θα θυμάται την γενναιόδωρη βοήθεια, που έστειλε ο λαός της Αρμενίας για να συμβάλλει, ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες από τον σεισμό στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Anadolu, το πέρασμα χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά για την μεταφορά βοήθειας από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο στην πληγείσα από τον σεισμό Αρμενία το 1988.

Τον περασμένο χρόνο, Τούρκοι και Αρμένιοι ηγέτες είχαν ανεπίσημη συνάντηση σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο έπειτα από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων τους.

Η Άγκυρα δεν έχει διπλωματικές ή εμπορικές σχέσεις με την Αρμενία από την δεκαετία του ’90. Οι δύο χώρες έχουν διχαστεί σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του Ναγκόρνο Καραμπάχ και των γεγονότων του 1915 κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και τα σύνορα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών είναι κλειστά από το 1993.

Διαβάστε επίσης: Αρμενία | Δυσοίωνες προειδοποιήσεις Πασινιάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This