ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt
Defence Redefined
Published on 03/04/2020 at 13:34

Ο κυβερνήτης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt, πλοίαρχος Μπρετ Κροζίερ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση με επιστολή του σε δραματικό τόνο να απομακρυνθούν από το σκάφος του οι δεκάδες ναύτες που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό COVID-19, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του, γνωστοποίησε ο υπηρεσιακός Υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ, Τόμας Μόντλι.

“Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πεθάνουν οι ναύτες”, τόνιζε ο πλοίαρχος στην επιστολή του που δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle την Τρίτη. Μπορεί “να μην είμαστε σε πόλεμο με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, αλλά δεν βρισκόμαστε ούτε σε περίοδο πλήρους ειρήνης”, τόνισε ο Μόντλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. “Και απαιτούμε από τους κυβερνήτες μας να δείχνουν ορθή κρίση, ωριμότητα, ηγετική ικανότητα και ψυχραιμία υπό πίεση”.

Ο κυβερνήτης Κροζίερ επέδειξε “πολύ κακή κρίση” σε μια “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, και δεν επέδειξε τον απαραίτητο “επαγγελματισμό” σημείωσε ο Μόντλι, το αξίωμα του οποίου έχει τον τίτλο του υπουργού αν και στην πράξη είναι υπηρεσιακός Υφυπουργός Άμυνας. Τον Κροζίερ αντικατέστησε ο προκάτοχός του υποναύαρχος Κάρλος Σαρντιέλο, που του είχε παραδώσει τη διοίκηση του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Ρούζβελτ τον περασμένο Νοέμβριο.

Εξάλλου, μολονότι ο υπουργός Ναυτικού δεν κατηγόρησε απερίφραστα τον πλοίαρχο ότι διέρρευσε την επιστολή του στον Τύπο, άφησε να εννοηθεί ότι ο μεγάλος κατάλογος αποδεκτών της διευκόλυνε να γίνει ακριβώς αυτό. Περίπου εκατό ναύτες από τους 4.000 και πλέον ναύτες του πληρώματος του Ρούζβελτ που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό αποβιβάστηκαν στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η καθαίρεση του πλοιάρχου από τη θέση του κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου χαρακτηρίζεται δραματικό παράδειγμα των προκλήσεων που εγείρει η πανδημία για τους θεσμούς των ΗΠΑ. 

Η απόφαση ενδέχεται να αναγκάσει πολλούς άλλους Αμερικανούς αξιωματικούς να σωπάσουν σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στις τάξεις των μονάδων τους. Το Πεντάγωνο φέρεται να απαιτεί από τους αξιωματικούς να μην δημοσιοποιούν τέτοια στοιχεία εδώ και κάποιες ημέρες.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This