Venus Aerospace | Ολοκλήρωση ιστορικής δοκιμής υπερ-υπερηχητικού κινητήρα στις Ηνωμένες Πολιτείες
Defence Redefined
09/06/2025

Η Venus Aerospace, νεοφυής εταιρεία με έδρα το Χιούστον και πρωτοπόρος στο πεδίο των υπερ-υπερηχητικών πτήσεων, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης δοκιμής πτήσης στις ΗΠΑ ενός επόμενης γενιάς πυραυλοκινητήρα τύπου RDRE (Rotating Detonation Rocket Engine).

Το επίτευγμα αυτό αποτελεί ορόσημο για την αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία, καθώς ο σχεδιασμός του κινητήρα στοχεύει τελικά στη δυνατότητα εκτόξευσης οχημάτων από συμβατικό διάδρομο απογείωσης με ταχύτητες που φθάνουν ή ξεπερνούν τις τέσσερις έως έξι φορές την ταχύτητα του ήχου.

Αν και η θεωρία του RDRE υφίσταται ήδη από τη δεκαετία του 1980, ουδέποτε είχε επιτευχθεί πτητικά εφαρμόσιμος σχεδιασμός κινητήρα αυτού του τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες — και πιθανόν πουθενά στον κόσμο. Η παρούσα δοκιμή αποτελεί την πρώτη πτήση εγχώριας ανάπτυξης RDRE, αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία της Venus — ένας οικονομικός, συμπαγής προωθητήρας με ασύγκριτη απόδοση και ώση — είναι επιχειρησιακά αξιόπιστη υπό πραγματικές συνθήκες πτήσης.

Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε στο Spaceport America στο Νέο Μεξικό, μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα. Κατά την πρώτη απόπειρα πτήσης, ο RDRE της Venus εκτοξεύθηκε επιτυχώς και λειτούργησε στον αέρα, επιβεβαιώνοντας την απόδοση και την ακεραιότητα του συστήματος.

Σε σύγκριση με τους συμβατικούς πυραυλοκινητήρες, οι RDRE προσφέρουν υψηλότερη απόδοση και μικρότερο όγκο, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς για προχωρημένες αεροδιαστημικές εφαρμογές. Ο κινητήρας της Venus έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι οικονομικά προσβάσιμος και επεκτάσιμος για στρατιωτικά και εμπορικά συστήματα — μεταξύ αυτών και μελλοντικά οχήματα ικανά να μεταφέρουν επιβάτες από το Λος Άντζελες στο Τόκιο σε λιγότερο από δύο ώρες.

Ο RDRE της Venus έχει αναπτυχθεί ώστε να λειτουργεί σε συνδυασμό με τον αποκλειστικό κινητήρα VDR2 της εταιρείας — έναν αεριοπροωθούμενο παλμικό κινητήρα (detonation ramjet). Το ζεύγος αυτό δίνει τη δυνατότητα απογείωσης από διάδρομο και μετάβασης σε ταχύτητες άνω του Mach 6, διατηρώντας υπερ-υπερηχητική πτήση χωρίς την ανάγκη πρόσθετων πυραυλικών συστημάτων.

Η Venus σχεδιάζει δοκιμές πλήρους κλίμακας και ενσωμάτωση του συστήματος σε πειραματικά οχήματα, στο πλαίσιο της πορείας προς τον τελικό της στόχο: το Stargazer M4, ένα επαναχρησιμοποιούμενο επιβατικό αεροσκάφος ταχύτητας Mach 4.

Η παγκόσμια αγορά υπερ-υπερηχητικών τεχνολογιών προβλέπεται να ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, ενισχυόμενη από τη ζήτηση στους τομείς της άμυνας, της αεροδιαστημικής και των εμπορικών αερομεταφορών.

Διαβάστε επίσης: Dark Eagle | Επιτυχής δοκιμή του υπερ-υπερηχητικού πυραύλου από τον Αμερικανικό Στρατό

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This